Поліс КАСКО: що це та для чого потрібен 

За законом кожен власник повинен оформити на своє авто поліс ОСЦПВ, який є обов’язковим. Його відсутність карається штрафом, тому щороку страховку потрібно поновлювати. Проте в разі ДТП вона покриває витрати на ремонт машини й лікування лише постраждалому. Отже, якщо власника автоцивілки визнають винним в аварії, він не отримає нічого від страхової на відновлення свого транспортного засобу.

Щоб захистити себе від витрат у випадку інших інцидентів (пошкодження вандалами, падіння снігу або бурульки тощо) варто оформити поліс КАСКО. Це додаткове, необов’язкове страхування, яке водій купує лише за власним бажанням. Має розширену програму з великою кількістю ризиків, у разі настання яких буде призначено виплату. Вартість і сума відшкодування залежать від багатьох факторів.

Які основні особливості

Цей поліс передбачає компенсацію збитків, нанесених авто, у вигляді його ремонту за кошти страхової компанії або виплати певної суми на відновлення. Ціна КАСКО зазвичай вища за вартість ОСЦПВ, але наявність поліса вигідна, адже це можливість уникнути витрат у ризикових ситуаціях. Якщо власник потрапляє в ДТП і його визнають винним, за таким страхуванням він все одно має право отримати гроші на усунення наслідків.

Особливо варто оформити КАСКО водіям-початківцям, адже за перші роки набуття досвіду ймовірність потрапити в ДТП із власної вини дуже велика. Не варто відмовлятися від поліса у тому разі, коли хочеться придбати авто в кредит. Наявність страхування є підставою для зниження ставки. Крім того, фінансові організації можуть відмовити в послузі, якщо немає чинного розширеного поліса.

У разі настання страхового випадку алгоритм дій дуже простий, приблизно такий, як і для власників ОСЦПВ. Потрібно викликати поліцію, сфотографувати місце аварії та пошкодження транспортного засобу, записати й зберегти контакти інших учасників та їхніх страховиків. Далі необхідно заповнити й відправити до своєї страхової компанії заяву про настання ризикової ситуації з підтверджувальними документами й дочекатись виплати після огляду та висновку незалежного експерта.

Які витрати покриває

КАСКО – це завжди вигідне придбання, адже за ним пропонується розширений перелік страхових випадків. Це не лише аварія, у тому числі з провини власника, але також інші ситуації:

Власник КАСКО має більше можливостей отримати компенсацію. Часто поліс передбачає інші послуги (наприклад, виклик евакуатора).

Exit mobile version