Понад 2500 правок подали до законопроекту про мобілізацію: для їхнього розгляду знадобиться тиждень

До законопроекту про мобілізацію №10449 подали понад 2500 правок. Подібні заяви зробили члени Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз й Єгор Чернєв, секретар цього ж Комітету Роман Костенко й нардепи Ярослав Железняк та Олександр Федієнко, інформує Proslav.

Понад 2500 правок подали до законопроекту про мобілізацію: для їхнього розгляду знадобиться тиждень
Понад 2500 правок подали до законопроекту про мобілізацію: для їхнього розгляду знадобиться тиждень

Кількість правок до законопроекту про мобілізацію за день зросла майже на одну тисячу

Члени комітету ВР вказують, що для опрацювання такої кількості правок (на той момент, 20 лютого, було більше 1300 – ред.) необхідний певний час.

«Секретаріат просто не зможе звести цю велику (порівняльну – ред.) таблицю навіть за один день. Можливо, спробують, тоді розгляд може розпочатися 23 чи 24 лютого, але, найімовірніше, це буде, починаючи з 26 лютого. Але допоки не буде готова таблиця, говорити про те, яка кількість правок, скільки потрібно часу, щоб їх розглянути… 100% комітет не буде гальмувати цей процес», – зазначає пані Ірина.

Водночас нардеп Чернєв зауважив, що для розгляду усі правок у комітету знадобиться тиждень.

«Їх (правки – ред.) потрібно розглядати кожну, одну за одною, групувати, розуміти, що буде змінюватися», – додав він.

Після публікації у ЗМІ народний депутат Ярослав Железняк закликав не поспішати з оприлюдненням загальної кількості правок. Оскільки, їх подача завершується 21 лютого о 23:59. Відтак, цифра змінюється щохвилини.

«Наприклад, у мене більше сотні правок і я їх всіх досі ще не подав», – додав нардеп й зазначив, що їх буде більше за 1500, а голосування за законопроект відбудеться не раніше 6-8 березня.

Свою думку стосовно внесення правок висловив інший народний обранець – Олександр Федієнко. За його словами, станом на 21 лютого було внесено 2300 поправок й загальна кількість буде збільшуватись, оскільки у середу, 21 лютого, останній день подання.

«Депутати мають право вносити правки як безпосередньо у таблицю законопроекту, через систему СЕДО так і направивши відповідного листа на комітет», – пояснив пан Олександр.

Депутат додає, що «апарат комітету повинен упорядкувати відповідні пропозиції, внести ті пропозиції від депутатів які вони подали листом, або порівняти якщо вони подані листом та внесені до таблиці». Після цих процедур – законопроектом почне займатись безпосередньо комітет.

У середу, 21 лютого, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко зазначив виданню «Укрінформ», що нардепи внесли до «мобілізаційного» законопроєкту вже понад 2,5 тисячі правок.

За його словами, Комітет має розпочати їх розгляд наступного тижня, але це не остаточне рішення.

Спочатку необхідно ознайомитися з остаточною кількістю правок, сформувати порівняльну таблицю, а потім розпочинати розгляд. Комітет ще не визначився, коли це відбудеться», – розповів Костенко.

Основні пункти законопроекту про мобілізацію в Україні

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада прийняла за основу законопроект щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Основні пункти проекту цього закону передає Proslav з посиланням на видання Hromadske:

Раніше голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія запевнив, що працюватимуть у комітеті над правками закону про мобілізацію.

Водночас у ВР пропонують збільшити кількість підстав для отримання відстрочки від мобілізації.

Окрім цього, нардепи пропонують запровадити нові доплати та пільги для військових. Розміри надбавок коливаються від 10 до 120 тисяч гривень. Детальніше – за посиланням.

Exit mobile version