Про червону лінію забудови – новий випуск рубрики «Переяславщина історична з Людмилою Набок»

Чи знали ви, що архітектурні рішення кількох будівель Переяслава були розроблені в одному стилі спеціально для цього міста, і ніде більше вони не повторюються?

Нині у рубриці «Переяславщина історична» «proSLAV» пропонує послухати історію мікрорайонів міста у традиційному огляді краєзнавиці Людмили Набок.

Про червону лінію забудови - новий випуск рубрики «Переяславщина історична з Людмилою Набок»

«Велику роль в розплануванні мікрорайонів відіграла забудова Вознесенського монастиря, адже на початку ХІХ ст. він займав цілий квартал. Це була огорожа, дзвіниця, біля неї Варваринська церква, колегіум, потім – двоповерхові крамниці. По вулиці Богдана Хмельницького, до банку, де музична школа, теж була велика стіна до самого земства. І це тривало до 1888 р., коли було збудовано земство. Будинок земства вже був, а вулиця Спаська, або, як її зараз називають, Михайла Сікорського, хоча й була запланована, була прорізана тільки від жіночої гімназії до Успенської церкви. Тоді ж там прорізали вал до Успенської церкви і отак спрямували візуальну проекцію на собор, який побудували у 1896 р. Вулиця там не давня. А от від пожежної частини і далі – до Ярмаркової – оце давній напрямок. Тут вплив мав саме Вознесенський монастир, тому що збудували і крамниці, і стіну сумнозвісну, яка була втрачена, а потім духовне училище було збудоване – і все це ішло по червоній лінії старої забудови з XVIII ст.»– серед іншого розповідає Людмила Миколаївна.

Якщо ви хочете дізнатися більше цікавих фактів про червону лінію забудови – запрошуємо до перегляду. Давайте пізнавати наше місто разом!

Exit mobile version