Про мікрорайон «Ярмарковщина» – новий випуск рубрики «Переяславщина історична з Людмилою Набок»

Як раніше переяславці виїжджали до Києва і чи була плата за в’їзд в наше місто? Як формувався мікрорайон «Ярмарковщина» і чому все розпочалося з історії про старенького дідуся? Про все це ви дізнаєтеся у новому випуску рубрики «Переяславщина історична з Людмилою Набок».

Завершуючи огляд історії формування центру міста, цього разу ви дізнаєтеся про утворення вулиць навколо захисного валу. А саме – про «Ярмарковщину» та тонкощі утворення вулиць в цьому мікрорайоні.

Про мікрорайон «Ярмарковщина» – новий випуск рубрики «Переяславщина історична з Людмилою Набок»

А розпочинається розповідь пані Людмили з дуже цікавої історії. Впевнені, що далеко не всі переяславці про це знали: «Були приписи виконкому «Знести будівлю!», а там дід один сидів і сказав: «Я звідти нікуди не поїду і все!». Де йому не наділяли землю, він не дозволяв. Він має 6 соток, а тоді вже 6 дозволяли (раніше було і 20 соток, і 10), і все – це моє. І там два будинки отаким вихилясом люди так досі і об’їжджають. Але власники не захотіли і нічого ніхто не переступив. Відмежували земельні ділянки, вилучили і прорізали навколо – там, де не було будівель. Виконком нічого не міг з цим зробити, і не робили. Тому що десь давати йому житло вони вже не мали змоги і він не хотів … І він іще в межах міста жив, попід самим валом … Можливо, йому пропонували за вал. Та ви що! Те, що за ним – це вже не Переяслав. Хоча воно адміністративно і територіально було в межах міста, але самими переяславцями вважалося, що це вже не місто. І часто кажуть “Ти куди ідеш?” – “Та я в город”».

Зацікавили? Тоді переглядайте відео і пізнавайте Переяслав разом з нами!

Exit mobile version