Про воїнів із Переяславщини презентували документальні фільми: де їх переглянути

У День захисника, 1 жовтня, у залі другого корпусу Центру культури і мистецтв презентували національно-патріотичний документальний фільм «Переяславщина: південне серце Русі», головні герої якого – наші воїни-земляки, повідомляє Proslav.

Проєкт «Зв’язок поколінь» складається з фільмів про учасників російсько-української війни. В контексті спогадів героїв-сучасників автори розповідають історію їхніх рідних міст і сіл.

До циклу документального відеопроєкту увійшли одинадцять короткометражних картин про Переяславщину. Прем’єрний показ двох перших фільмів приурочили до Дня захисників та захисниць. У першому свою історію розповів Олександр Дудко з позивним «Мурчик», учасник російсько-української війни в зоні АТО, сержант ЗСУ, командир відділення БМП2, гранатометник.

Другий присвятили переяславцю Олександру Яковенку з позивним «Сліпий», молодшому сержанту ЗСУ, розвіднику, який обороняє незалежність України з 2014 року і дотепер.

У фільмі проводиться паралель між сучасністю та історичними подіями краю. Автори фільму показують ключові етапи української історії від давнини до сьогодення: від подій доби Козаччини і Визвольних змагань ХХ століття до Революції Гідності та повномасштабної війни 2022 року. Експертами, які розповіли про історію Переяславщини, були кандитат історичних наук, завідувач науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко та краєзнавець, засновник ГО «Корінь нації» Микола Богатир.

Режисером фільму виступив Василь Рибальченко. Проєкт створили за ініціативи громадської організації «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» і за фінансової підтримки Міністерства молоді та спорту України. Про зародження проєкту «Зв’язок поколінь» та зйомки на Переяславщині розповів сценарист Василь Куртяк:

– Проєкт виник у 2019 році. Наша громадська організація проводила військово-патріотичні табори для підлітків та молоді, здебільшого на Київщині. Там, наприкінці активного дня після занять і тренувань, підлітки відпочивали біля вогнища і розповідали легенди, цікаві факти з історії свого краю. Ми подумали, що оскільки діти цікавляться, ми маємо це підтримати. Вирішили знімати документальні фільми для YouTube-каналу. А щоб було ще цікавіше, залучили хлопців, які брали участь у бойових діях у зоні АТО, аби через призму їхніх спогадів розповідати історію окремих регіонів.

Знімати на Переяславщині ми збиралися 26 лютого 2022 року. За два дні до запланованого старту розпочалося повномасштабне вторгнення. Кілька членів команди пішли на війну. Зйомки у Переяславі провели навесні цього року.  

За словами сценариста, у третьому епізоді циклу про Переяславщину свою історію розповість військовий з позивним «Леон», який евакуював поранених з найгарячіших точок. В одному з фільмів глядачі побачать історію загиблого на війні захисника Олександра Ільїних з позивним «Кувирок». Спогадами про героя поділилися дружина, син та побратим. Заключним буде фільм про капелана Дмитра Волошина.

Головне завдання проєкту – пробудити у молоді патріотичний дух переможців, кажуть творці. Виданню Proslav вони висловили вдячність за унікальні кадри Переяслава, які використали під час монтажу.

Переглянути фільми можна за посиланням.

Зв'язок поколінь. Переяславщина: південне серце Русі. І частина.
Перемир'я=полон. Зв'язок поколінь. Переяславщина: південне серце Русі. ІІ частина.

Нагадаємо, у Переяславі відбулись урочистості з нагоди Дня захисників і захисниць України.

Exit mobile version