Руйнівний землетрус у Туреччині та Сирії: що відомо про катастрофу станом на 19 лютого

Минуло майже два тижні після катастрофи в Туреччині та Сирії, а під завалами є й ті, хто пережили землетрус. Загалом, щонайменше 40,6 тисячі людей загинули внаслідок землетрусів у Туреччині та ще понад 5,8 тисячі людей – у Сирії.

Про це розповідає ProSlav із посиланням на Aljazeera.

Повідомляється також, що внаслідок стихійного лиха пошкоджені близько 84 тисячі будівель.

Наразі з-під завалів продовжують визволяти людей. Зокрема, вчора рятувальники з Киргизстану в місті Антак’я намагалися визволити сирійську сім’ю. Двох із них так і не вдалося витягнути з-під завалів. Живими залишилися тільки мати й батько.

Жінка чекає, поки пошукові групи розкопують уламки будівлі, зруйнованої внаслідок смертоносного землетрусу в Хатаї, Туреччина, 18 лютого 2023 року  [Eloisa Lopez/Reuters]

Також нещодавно стало відомо про те, що 46-річна запоріжанка Юлія Петрова та її двоє синів Захар (10 років) та Матвій (5 років) загинули під завалами у Туреччині. Про це розповів Суспільному батько Юлії – Сергій Петров.

Інформацію підтвердив і речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

«Загалом вдалося розшукати 136 громадян та евакуювати 37. З-під завалів врятовано 10 українців. 7 вважаються зниклими, їхні пошуки тривають (2 можуть бути під завалами, до пошуку залучені наші підрозділи ДСНС). 1 людина госпіталізована, її стан стабільний. На жаль, внаслідок землетрусу загинули 5 громадян України, зокрема родина із Запоріжжя. Посольство вживає заходів задля підготовки репатріації тіл загиблих», – написав він чотири дні тому.

Юлія Петрова та її двоє синів. Фото з особистого архіву Сергія Петрова

Як відомо, під час руйнівного землетрусу загинув 31-річний півзахисник збірної Гани і турецького клубу «Хатайспор» Крістіан Атсу. Про те, що тіло футболіста було знайдене під уламками будинку, де він жив, 18 лютого повідомили клуб «Хатайспор» і Федерація футболу Туреччини.

Як розповів представник клубу «Хатайспор» Фатіх Ілек, Крістіан планував покинути Туреччину, однак змінив своє рішення за день до землетрусу через переможний гол, який він забив 5 лютого у турецькій Суперлізі.

Відмітимо також, що 18 лютого на південному сході Туреччини у провінції Кахраманмараш знову відбулися підземні поштовхи. Епіцентр землетрусу знаходився на глибині 12,18 км. Поштовхи відчувалися також у навколишніх містах.

На щастя цього разу поштовхи були значно меншої інтенсивності, тривали вони близько 20 секунд. Повідомлень про руйнування та постраждалих не надходило.

Нагадаємо, комендантська година на Київщині продовжена до 26 лютого.

Exit mobile version