Сесія Переяславської міської ради одноголосно прийняла рішення щодо заборони діяльності УПЦ МП на території громади

32-га сесія Переяславської міської ради VIII скликання розглянула питання про забезпечення заходів щодо недопущення розколу Переяславської міської територіальної громади на релігійному підґрунті, проросійської пропаганди в храмах Московського Патріархату та спекуляції на віруваннях мешканців в межах громади. Питання обговорювалося на профільній комісії та передсесійних засіданнях. Після жвавого обговорення сесія заборонила на території громади Українську православну церкву Московського патріархату. 

Заборона діяльності УПЦ МП у Переяславській громаді

ProSlav слідкував за тим, як приймалося рішення та готовий розповісти вам деталі обговорення цього рішення:

На початку обговорення депутатка міської ради Марина Навальна запропонувала скористатися правом звернутися до Верховної Ради України задля стимуляції загальнодержавного рішення щодо заборони діяльності УПЦ МП, та висловила пропозицію аби керівництво міста та керівники фракцій зустрілися з релігійними громадами УПЦ МП та почули їх думку з цього приводу, адже багато громад уже готові перейти до Православної Церкви України. Зазначила, що перехід є справою не простою – навела приклад, що громада в Карані юридично йшла до цього переходу 5 років, і лише війна пришвидшила цей процес.

Заступник командира 137 батальйону територіальної оборони Бориспільського району з морально-психологічного забезпечення Валерій Мартишко закликав депутатів своїм рішенням дати людям путівник, куди їм рухатися та прийняти вірне рішення. Він передав депутатам думку своїх побратимів з передової та нагадав за що ми воюємо та що відстоюємо. Потім депутат Сергій Шаменко вніс пропозицію повернутися до повторного розгляду питання.

Заступник командира 137 батальйону територіальної оборони Бориспільського району з морально-психологічного забезпечення Валерій Мартишко
Валерій Мартишко закликав депутатів прийняти вірне рішення

Вячеслав Саулко нагадав депутатам, як патріарх російської православної церкви Кирило (Гундяєв) під час недільної служби в московському храмі Христа Спасителя передав керівникові Національної гвардії Росії (Росгвардії) Віктору Золотову так звану Серпневу ікону Божої Матері. Тоді Золотов, подякувавши очільнику рпц за ікону, став розповідати про перебіг війни, яку росія веде проти України та пообіцяв перемогти. Міський голова підкреслив, що УПЦ МП є філією РПЦ в Україні, а за час повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої Батьківщини жоден отець УПЦ МП не відспівав полеглих воїнів в межах громади. Після ще кількох слушних аргументів питання знову поставили на голосування.

Міський голова підкреслив, що УПЦ МП є філією РПЦ в Україні
Вячеслав Саулко навів декілька аргументів, чому потрібно підтримати дане рішення

Перед початком голосування слово взяв депутат міської ради Григорій Ярема наголосив, що питання щодо віри і всього російського взагалі немає стояти, а відтак йому соромно за те, що в той час, як його 20-річні друзі виборюють своє українське майбутнє на передовій, воно все ще потребує обговорення і зайвих аргументів. 

Врешті, рішення було прийнято одноголосно. Сесійна зала вітала його оплесками.

депутати Переяславської міської ради

У чому суть рішення? 

У межах Переяславської міської територіальної громади забороняється діяльність Української Православної Церкви Московського Патріархату та релігійних організацій, які є частиною Російської православної церкви, діяльність, заклики та розповсюдження інформації, що несуть загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальної цілісності України. Також вводиться особливий режим їхньої роботи, що включає заборону проведення зборів, мітингів, ходів та всіх інших масових заходів в межах Переяславської міської територіальної громади. Поза тим, рішення передбачає звернення до Верховної Ради України щодо підтримки законопроекту №7204 «Про заборону Московського патріархату на території України».

Надалі управління містобудування, архітектури та використання земель та Відділ комунального майна виконавчого комітету Переяславської міської ради проведе роботу щодо обліку земель та нерухомого майна, що перебуває у церковній власності  або користуванні органів церковної влади та управління Російської православної церкви в Україні та релігійних організацій, які є частиною РПЦ в Україні, у тому числі Київської митрополії УПЦ, синодальних установ, управління єпархій, та  за результатами проведеної роботи, у разі виявлення неоформленого нерухомого майна, підготує на розгляд однієї з прийдешніх сесій Переяславської міської ради пропозиції та проєкти рішень щодо оформлення права комунальної власності Переяславської міської територіальної громади на вищезазначені об’єкти.

Релігійним громадам та монастирям Московського патріархату, розташованим в межах Переяславської міської територіальної громади рекомендуватимуть змінити свою підлеглість відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Рішення є обов’язковим до виконання на всій території Переяславської міської територіальної громади.

 «Ви сьогодні виконали волю тисяч людей у нашій громаді та по всій країні. Я пишаюсь вами і переконаний, що це доленосне рішення» – підкреслив міський голова.

Exit mobile version