Що подивитися у вечір Дня святого Валентина: добірка фільмів для будь-якого настрою

Далеко не всі однаково люблять День святого Валентина. Однак ми хочемо нагадати, що це свято не лише закоханих. Необов’язково бути у стосунках, щоб відчувати себе щасливим, адже ви і є найголовнішою людиною в своєму житті. Тож пропонуємо і тим, хто вже віднайшов своє кохання, і тим, хто ще у пошуках, і тим, кому комфортно наодинці з собою, провести цей вечір за переглядом хорошого фільму.

Happy couple watching movie while relaxing on the sofa at home.

У цій публікації ProSlav зібрав кінострічки на будь-який смак. Відразу попереджаємо, що звичних для таких добірок фільмів, на кшталт «Клятви», «Титаніка» чи «Три метри над рівнем неба», тут немає.

«Коли Гаррі зустрів Саллі», 1989

Для тих, хто вірить в існування соулмейтів. Скоріш за все, ви вже чули про цей фільм, адже свого часу він перевернув уявлення про романтичну комедію – виявилося, що про кохання можна знімати ось так: чесно, відкрито і зі здоровою часткою цинізму.

«Сцени з подружнього життя», 2021

Для настрою «кохання не існує – це лиш самообман». У центрі картини – емоції, які переживають близькі люди, що опинилися на межі розриву, але все ще люблять одне одного. Серіал демонструє, що шлюб – складна конструкція, і в конфлікті й розставанні ніколи однозначно не розбереш, хто правий, а хто винний.

Зависнути у Палм-Спрінгз, 2020

Для тих, хто хоче провести вечір за легким ненав’язливим фільмом. Це відмінна романтична комедія з елементами фантастики у стилі «дня бабака» про труднощі відносин в часовій петлі. Що робили б ви, якби мали у розпорядженні безкінечне літо? Бо в героїв цього фільму з фантазією все в порядку…

«Знайомтеся – Джо Блек», 1998

«А можна мені трохи фентезі, будь ласка?». Це містична драма Бредом Піттом, Ентоні Хопкінсом і Клер Форлані в головних ролях. До Вільяма Перріша приходить сама Смерть в образі привабливого юнака. Смерть бажає відпочити в світі живих, і домовляється з героєм бути для нього провідником, а по закінченню відпустки Перріш піде разом з нею. Ось тільки дочка Вільяма була закохана в хлопця, тіло якого викрала Смерть.

«Найгірша людина у світі», 2021

Стрічка з вайбом «я просто хочу бути щасливою!». Розумна та непосидюча Джулі ніяк не може визначитися – що робити зі своїм життям. Невдовзі їй виповниться 30, а вона досі не знає, яке із прийнятих нею рішень правильне. Між іншим, у світі фільм сприйняли тепло як кінокритики, так і глядачі.

«Ларс і справжня дівчина», 2007

Для тих, кому хочеться чогось небанального. Сором’язливий Ларс нарешті знайшов ідеальну другу половинку. Вона спокійна, завжди на все згодна і готова чекати скільки потрібно. Нюанс в тому, що це не справжня дівчина, а секс-лялька, замовлена через інтернет. Але, здається, Ларса такий стан справ цілком влаштовує.

«Кістки та інше», 2022

«Все ще банально…». А як щодо моторошного горору про закоханих, які практикують канібалізм? Лі та Марен багато через що проходять разом, аби нарешті почати жити щасливе життя разом. Як зазначив Ґуаданьїно, це «дуже романтична історія про неможливість кохання і водночас про потребу в ньому. Навіть у екстремальних обставинах».

«Спокута», 2007

Якщо хочете, щоб душа в цей вечір «розгорнулась, а потім назад – згорнулась». Це неймовірно сильна військово-історична драма з елементами детективу про талановиту молоду письменницю яка безповоротно змінює хід декількох життів, коли звинувачує коханця старшої сестри в злочині, якого він не скоював. Кожен глядач цієї стрічки прикипає до екрану, бо розуміє, що цей фільм про брехню – нескінченно правдивий.

«Труднощі перекладу», 2003

Настрій на кшталт «усі ми по своїй природі – одинокі, а іноді просто одинокі з кимось ще». Цей фільм радує яскравістю переданих емоцій, кумедними пригодами головних героїв, а також відкриває світ невимовної краси нічного Токіо. Стрічку варто глянути хоча би заради акторської гри неймовірних Білла Мюррея і Скарлетт Йоханссон.

«Ла-Ла Ленд», 2016

Історії кохання можуть мати різні фінали. На перший погляд, це звичайний фільм, який говорить про вічне. Але, в першу чергу, він про вибір, про компроміси в стосунках і творчості. До речі, хоча це і мюзикл, однак пісні там легкі, ненав’язливі і гармонійно вплетені в загальну картину.

«Вічне сяйво чистого розуму», 2004

«Мені б чогось іронічного, романтичного і драматичного водночас». Це захоплююча фантастиично-романтична історія про ігри свідомості і спроби забути те, що забути неможливо. Фільм «Вічне сяйво чистого розуму» розповідає про світ майбутнього, в якому можна керувати навіть власними спогадами. Він точно не залишить вас байдужими.

«Один день», 2011

Для тих, хто любить історії довжиною в десятки років. Декстер і Емма були разом лише один день і ніч, а потім життя розкидало їх по різних куточках землі. На прощання вони пообіцяли один одному, що не дивлячись на будь-які обставини, кожен рік 15 липня вони будуть зустрічатися – дуже зворушлива, легка і весела романтично-мелодраматична історія.

«Народження зірки», 2018

Трішки музики і трішки драми. Нехитра, але цілком симпатична та легка музична драма Бредлі Купера про кохання і мистецтво. Сюжет доволі простий, типу «хлопець зустрічає дівчину, дівчина зустрічає хлопця». Однак його точно варто подивитися. Радимо глянути цю стрічку хоча би заради неймовірних саундтреків – Леді Гага та Бредлі Купер самі виконують свої пісні, що додає їм балів в карму.

«Плем’я», 2014

«А щось українське буде?». Унікальна особливість «Племені» полягає в тому, що це перший в історії всесвітнього кінематографа фільм, знятий виключно мовою жестів, і при цьому не має субтитрів, інтертитрів чи закадрового голосу, тобто без єдиного слова. Стрічка своєю осмисленою відвертістю, буквальністю авторських прийомів і винесенням за дужки політичного дискурсу – якщо не відсторонює, то принаймні змушує знаходити в українському кінематографі інші точки опори, окрім поетичного кіно.

«Назви мене своїм ім’ям», 2017

Фільм, який із легкістю розповідає про важкі речі. Стрічка транслює повну відсутність часу – літо застигло і вперто не бажає минати. Північ Італії стала заручницею романтичних стосунків, яким неминуче потрібно закінчуватися, але ніхто не може зупинитися. Відмінна мелодраматична історія про зв’язки з рідними, з другом, з коханцем та самим собою.

Подивитися випуск №1 «Таке шось шоу» про дочку Полякової, яка цьомає прутня, мертвих свиней і людину-вовка можна тут.

Exit mobile version