Що викликає остеопороз?

Всім добре відомо, що переломи кісток можуть бути дуже болісними. Вони призводять до обмеження рухової активності, порушень рівноваги та складнощів самообслуговування. А тяжкі переломи можуть стати причиною інвалідизації. Ризик таких травм зростає у разі розвитку остеопорозу. Дізнаємось, що таке остеопороз, чому виникає така хвороба, та чи буває біль при остеопорозі.

Причини виникнення остеопорозу

Остеопороз – це серйозне захворювання, яке характеризується поступовим зменшенням щільності кісток та підвищенням ризику їх переломів (1). На жаль, його може бути важко виявити в самому початковому етапі, коли ще немає відчуття болю або інших відчутних симптомів.

Основними причинами остеопорозу є:

Ризик розвитку остеопорозу найвище у жінок після настання менопаузи. Адже в цей час в організмі знижується кількість естрогену, також знижується синтез природного вітаміну Д.

Перші симптоми остеопорозу: як їх вчасно виявити?

Ознаки хвороби можуть з’явитися лише тоді, коли вона вже знаходиться на серйозній стадії розвитку. Перші симптоми остеопорозу включають:

Однак, досить часто остеопороз не має явних симптомів, що робить вчасну діагностику досить складною.

Профілактика остеопорозу

Щоб запобігти розвитку остеопорозу, важливо:

Препарати кальцію при остеопорозі: які вибрати та як їх застосовувати?

Щоб підтримувати здорові кістки та запобігти розвитку остеопорозу, важливо вживати достатню кількість кальцію та вітаміну D. Найкращим джерелом кальцію є молочні продукти, зелене листя, соєві продукти та риба. Однак, якщо ваш організм не отримує достатньо такого мінералу з їжі, треба використовувати препарати кальцію при остеопорозі.

Чудовим препаратом для профілактики та лікування остеопорозу є Кальцемін®. Він містить не тільки кальцій, а й вітамін Д та інші компоненти, важливі для міцності кісток. До того ж такий препарат є безпечним для здоров’я та не викликає побічних ефектів.

Пам’ятайте, що остеопороз може бути серйозною загрозою для здоров’я, проте при правильному підході можна запобігти його розвитку та зберегти здорові кістки. Дотримуватись правильного харчування, приймати Кальцемін®, регулярно займатись фізичною активністю та відвідуйте лікаря для контролю за станом вашого здоров’я.

__________________________

*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Кальцемін® Адванс № 30, № 60, UA/7110/01/01 від 13.10.2017, Кальцемін® Сільвер № 30, № 60, UA/7138/01/01 от 13.10.2017

1. Joann L. Porter; Matthew Varacallo. Osteoporosis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. 

2. Tümay Sözen, Lale Özışık and Nursel Çalık Başaran. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017 Mar; 4(1): 46–56.

3. Muralidhar V Pai. Osteoporosis Prevention and Management. J Obstet Gynaecol India. 2017 Aug;67(4):237-242.

Exit mobile version