Скільки дітей постраждали внаслідок війни і скількох військовослужбовців рф уже засудили за їхні злочини – офіс Генпрокурора

У перший день літа в усьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. На превеликий жаль, повномасштабна війна торкнулася життя чи не кожного маленького українця. Саме тому так важливо сьогодні вкотре нагадати суспільству про необхідність захищати права найменших громадян і робити все можливе для того, аби їхнє дитинство було щасливим та безтурботним.

В Офісі Генерального прокурора назвали основні цифри та факти про виконану роботу у сфері захисту прав і свобод дітей протягом лютого 2022 – травня 2023.

Скільки дітей постраждали внаслідок війни і скількох військовослужбовців рф уже засудили за їхні злочини – офіс Генпрокурора

«Навіть в умовах повномасштабної війни ювенальні прокурори працюють заради захисту прав дітей, згідно з українським законодавством та сучасними міжнародними стандартами», – йдеться у повідомленні.

Основні цифри

Станом на 1 червня, здійснюється провадження щодо понад 2900 злочинів проти дітей, пов’язаних із війною: вбивства та поранення, сексуальне насильство, напади на установи і заклади для дітей, депортація, примусове переміщення, викрадення.

Про підозру у скоєнні злочинів проти дітей вже повідомлено 35 військовослужбовцям рф у 15 кримінальних провадженнях. Обвинувальні акти стосовно 30 осіб скеровано до суду, 11 осіб засуджено.

Згідно з офіційними даними ювенальних прокурорів, внаслідок повномасштабної агресії рф загинуло 484 дитини, 992 – поранено. Понад 19500 дітей були примусово депортовані російськими окупантами. 371 з них вдалося повернути в Україну.

Зазначається, що ці цифри не остаточні – вони не включають дані з тимчасово окупованих територій, також збір інформації та доказів ускладнений у місцях ведення активних бойових дій.

Завдяки зусиллям прокурорів захищено права та інтереси 8608 дітей, з яких більше половини постраждали від війни. До суду скеровано обвинувальні акти щодо вчинення 4033 злочинів проти дітей, засуджено 1613 осіб.

Зареєстровано 867 кримінальних проваджень, повʼязаних із злочинами проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Скеровано до суду 541 обвинувальний акт, вироки отримали 240 осіб. Щодо понад 500 осіб внесені відомості до Єдиного реєстру засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Крім того, з метою захисту прав і свобод дітей у минулому та поточному роках до суду пред’явлено 858 позовів на суму понад 7,2 млрд грн, з яких на даний час задоволено 635 позовів на суму понад 1,58 млрд грн. Захищено державну та комунальну власність на суму 2,2 млрд грн.

Також наголошується, що прокурори активно відслідковують і реагують на питання законності розпорядження органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування майном, землями навчальних, оздоровчих та інших закладів для дітей. Так, захищено та повернено землі освітнього призначення площею 4972 га.

Нагадаємо, Мінветеранів спільно з Червоним Хрестом України відкрили донабір на отримання 16 тисяч гривень для ветеранів війни з інвалідністю I та II груп.

Exit mobile version