Стало відомо коли демонтують «пам’ятник возз’єднання» та ще дві пам’ятки пов’язані з рф у Переяславі

Захищаючи культурний простір України в умовах війни, розв’язаної державою-агресором – російською федерацією проти України та повномасштабного вторгнення держави-агресора на територію України 24 лютого 2022 року, Переяславська міська рада вирішила вжити організаційно-правові заходи щодо здійснення робіт з демонтажу пам’ятки та пам’ятних знаків, розташованих на території громади. Відповідне рішення одноголосно прийнято на тридцять другій сесії Переяславської міської ради восьмого скликання.

депутати Переяславської міської ради

У переліку пам’яток монументального мистецтва місцевого значення щодо яких прийнято рішення про здійснення робіт з демонтажу «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією» на площі Богдана Хмельницького та два пам’ятні знаки розташовані на майдані Княжий двір (колишня площа Переяславської ради), де 8 (18) січня 1654 року відбулася Переяславська рада, зокрема пам’ятний знак «Навіки разом» на відзначення 325-річчя возз’єднання України з Росією.

Роботи по здійсненню демонтажу пам’ятки та пам’ятних знаків, згідно рішення, планують здійснити в 30-денний термін. Відтак, видається що в осінь Переяслав вступить без колоніальної «спащини».

Рішення про здійснення робіт з демонтажу «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією» у Переяславі
Рішення про здійснення робіт з демонтажу «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією» у Переяславі

Історія питання. Пам’ятник «возз’єднання» розмістили в Переяславі 8 грудня 1961 року. Від початку війни на Сході України систематично піднімалося питання про його демонтаж та перенесення. 22 липня 2021 року нове скликання міської ради навіть більш предметно піднімало це питання. Уже тоді депутатів слушно переконували, що міф про возз’єднання України з росією є абсолютно сфальшованим,  а подібні монументи виступають інструментарієм інформаційної війни. Тоді «за питання» проголосувало лише 13 депутатів. Уже за три місяці рішення про його зняття з державного реєстру пам’яток культурної спадщини підтримало лише десять депутатів. Ще за місяць питання підняли у дискурсі проведення громадських слухань щодо доцільності подальшого перебування одіозного пам’ятника на площі Богдана Хмельницького, і депутати прийняли позитивне рішення, проте слухання вперто відкладалися через епідеміологічну ситуацію.

На початку грудня 2021-го, невідомі прибрали з монументу напис «Навіки разом – навіки з російським народом». Міська влада відхрестилася від причетності до цього. Символічно, що обіцяні слухання провели за два дні до початку повномасштабного вторгнення росії – 22 лютого 2022 року. Зібрання було напруженим, а думки розділилися з перевагою до варіанту «за», який підтримало 130/172 людей у залі. Надалі рішення мали підтримати ще й міські депутати на одній із наступних сесій, проте за два дні, зі зрозумілих для більшості причин, це стало «не на часі».

На початку квітня переяславець Андрій Козій спільно з однодумцями білою фарбою написав на пам’ятнику назви Буча, Маріуполь, Чернігів, Ірпінь, Харків та Гостомель, які на той момент найбільше постраждали від дій загарбників.

Нарешті сьогодні рішення, на яке чекала більшість переяславців було ухвалено. При його прийнятті міська рада керувалася, зокрема, законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та врахувала клопотання Київської ОДА до Міністерства культури та інформаційної політики щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією». 

Нагадаємо, на початку травня у рамках продовження боротьби з радянською спадщиною на майдані Княжий двір зазнав змін Пам’ятний знак на честь 300-річчя Переяславської Ради – від нього «відрізали» фрагмент, який нагадував про сумнівну для новітньої історії України сторінку, коли 8 (18) січня 1654 року тут відбулася Переяславська рада, яка, на той час, нібито виражаючи волю українського народу одностайно прийняла історичне рішення про возз’єднання України з росією. Наразі на пам’ятнику залишилося лише рельєфне  зображення українського гетьмана Богдана Хмельницького.

Exit mobile version