Стало відомо, як завершиться навчальний рік для переяславських школярів та що чекає на випускників

Стало відомо, як завершиться навчальний рік для переяславських школярів та що чекає на випускників

Сповіщаючи про те, що з 16 травня на базі дошкільного навчального закладу №9 «Сонечко» запрацює черговий дитячий садочок, начальник відділу освіти Переяславської громади Петро Ярмоленко, принагідно, розповів ряду місцевих засобів масової інформації про те, як школярі громади завершуватимуть навчальний рік. ProSlav ділиться тезами цієї заяви головного освітянина краю.

Навчальний рік закінчиться для школярів міста та громади 31 травня у онлайн-форматі. У 2022 році школи громади закінчує 191 випускник, 90% з них зголосилися скласти мультипредметний тест, який потрібний задля того аби вступити до закладів вищої освіти на державну форму. Відомо, що на кілька дефіцитних спеціальностей і за контрактом можна вступати без наявності результату цього тесту.

Національний мультипредметний тест – це аналог ЗНО. Рейтинговий ряд вибудовується на тих самих засадах, як і формувалося зовнішнє незалежне оцінювання. Надалі алгоритм такий же як і в ЗНО: подаються документи в єдину базу з питань освіти, далі йде широкий конкурс і, залежно від балів ЗНО, буде формуватися конкурсний рейтинговий ряд. Людина вступає або на бюджет, або на контракт. Для спеціальностей, де передбачено творчий конкурс, Національний мультипредметний тест складати не треба. На більшості спеціальностей, крім висококон’юнктурних (таких, як економіка, право, менеджмент, міжнародні відносини), для вступу на контракт треба тільки мотиваційний лист-заява. 

Національний мультипредметний тест принципово відрізняється тим, що він складається один раз. Не треба складати три або чотири дисципліни окремо. Але сесій буде 28 – зареєструватися можна, наприклад, на 15 чи 16 липня. Тобто для складання тесту буде 28 днів. У МОН забезпечили можливість для абітурієнтів максимально комфортно підлаштуватись під ту чи іншу дату для складання цього Національного мультипредметного тесту, враховуючи безпекову ситуацію.

Зазначимо, що за період з 1 лютого до 19 квітня для участі в НМТ сформували реєстраційні картки 402 527 осіб. Понад 346 тис. комплектів реєстраційних документів надійшли з регіональних центрів якості освіти та були опрацьовані. 

Особи, які створили реєстраційні картки, ще не є учасниками НМТ, адже для участі в тестуванні важливо підтвердити своє бажання брати участь у НМТ на інформаційній сторінці. Також у цьому сервісі потрібно повідомити організаторам про те, у якому регіоні учасник перебуватиме в липні.

Також в червні буде ще одна сесія реєстрації для тих, хто – враховуючи воєнний стан, безпекову ситуацію – не зміг зареєструватись з тих чи інших причин до 19 квітня.

«Ми планували створити пункти тестування у всіх громадах, проте у певних з них достатньо мало випускників. Приміром, у Ташані їх 5, у Циблях – 6, а у Дівичках 16. Тому таких пунктів там не буде – вони приєднаються до найближчої великої громади, і вочевидь мова про Переяславську. Тут ми облаштовуємо приміщення на 50 комп’ютерних місць. Складатимуть зранку та після обіду, – тобто 100 осіб за день у дві сесії. Плануємо, що всіх вдасться протестувати за два дні» – зазначив Петро Миколайович. 

Поза тим Ярмоленко додав, що саме на 2022 рік припадає кінець освітньої реформи старшої школи. Надалі одинадцятикласників випускатимуть лише два ліцеї на базі Переяславської ЗОШ №7 та гімназії. Провести звичні для міста та випускників освітніх закладів урочистості, зі зрозумілих усім причин, не вдасться. Проте засмучуватись не варто, бо у відділі освіти міркують над тим аби зібрати близько 20 цьогорічних медалістів у міській раді та урочисто привітати їх.

Exit mobile version