Суд виніс вирок блогеру-мільйоннику Юрію Подоляці – подробиці

Український суд виніс вирок прокремлівському блогеру-мільйоннику Юрію Подоляці. Його визнали винним у виправдовуванні збройної агресію Росії проти України. Блогера заочно засудили до 12 років позбавлення волі.

Подробиці справи проти блогера Юрія Подоляки оприлюднила пресслужба Сумської обласної прокуратури.

Заяви блогера

У прокуратурі нагадали, що 48-річний блогер народився та тривалий час проживав у Сумах. Але з 2014 року він проживає у Росі та займається поширенням антиукраїнської пропаганди.

У повідомленні зазначається, що Подоляка на своїх сторінках у соцмережах, які мають мільйонну аудиторію в Росії, називає себе “головним спікером війни”. Також блогер запевняє, що допомагає росіянам “мобілізуватися і тримати інформаційний удар”.

Блогер у своїх дописах виправдовує поразки військових держави агресора, при цьому поширює неправдиву інформацію про українських військових. Він розповідає своїй аудиторії, що українські військовослужбовці нібито під час своїх операцій “прикриваються цивільним населенням”. Він також виправдовує політику Росії щодо окупованих територій України. Подоляка запевняє, що гуманітарна катастрофа на захоплених Росією територіях – це в першу чергу “результат дій Києва”.

Слідство у справі 

У прокуратурі відзначають, що наразі блогер відсутній в Україні. З цієї причини стосовно нього велося спеціальне судове провадження – тобто судовий розгляд його справи відбувався заочно. Прокурори також повідомляють, що суд ухвалив рішення про арешт майно обвинуваченого. Це майно знаходиться на території Сумської області.

За даними YouControl, Юрій Подоляка є власником підприємства “Метасистеми сервіс”. Воно було засноване у 2003 році у Сумах. Компанія займається ремонтом комп’ютерів та іншого устаткування.

Суд визнав блогера-мільйонника винним у співпраці з державою-агресором, а також виправдовуванні збройної агресії Росії проти України.

Відповідно до вироку, Подоляку засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також суд позбавив його права обіймати певні посади на 15 років.

Також варто зазначити, що 15 січня 2023 року щодо Юрія Подоляки в Україні були запроваджені санкції за антиукраїнську діяльність. Подоляка також фігурує у базі “Миротворця”, там він значиться як антиукраїнський пропагандист та пособник держави-агресора.

Першу підозру Подоляка отримав у травні 2022 року – його звинуватили у поширенні інформації, яка містить виправдовування агресії Російської Федерації проти України. Згодом СБУ з’ясувала, що Подоляка коригував російські ракетні удари по Миколаєву. За даними СБУ, блогер отримав дані для наведення ракет від свого інформатора, колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури. Той наразі відбуває довічне ув’язнення за державну зраду. На основі цієї інформацію СБУ оголосила блогеру підозру у державній зраді. Слідство у цій справі поки триває.

Exit mobile version