Сили оборони ліквідували ще 530 окупантів та знищили 23 танки – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 6 січня

Триває 317 доба героїчної боротьби України проти повномасштабного вторгнення з боку російської федерації. За інформацією українського командування, окупанти продовжують зосереджувати зусилля на веденні наступу на Бахмутському напрямку.

БОЙОВІ ДІЇ

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Макіївка і Площанка Луганської області та Спірне, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Первомайське, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 17 авіаційних ударів та здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, і по цивільній інфраструктурі.

Ворог безуспішно намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

«З боку Харківського напрямку крок за кроком, але звільняють наші війська територію Луганської області. Так, це нешвидко відбувається, так, як би багато людей хотіли. Але там величезна навала і особового складу, і техніки, і все заміновано».

У той же час наші захисники збили ворожий літак Су-25 та гелікоптер Мі-8.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії здійснили вогневе ураження 2 районів зосередження живої сили та військової техніки противника.

Станом на ранок 6 січня загальні втрати загарбників склали:

Ці танки початково призначалися для експорту в Алжир, Туркменістан або В’єтнам, однак через шалені втрати техніки в Україні росія була змушена мобілізувати ці бойові машини.

Фотопідтвердження першого знищеного танка цього типу ідентифікували OSINT-дослідники проекту Oryx.

Про це заявив командувач Військової місії Європейського Союзу адмірал Ерве Блежан.

Також, за оцінками Євросоюзу, рф втратила 40% бронетранспортерів та 20% артилерії.

Попри перебазування літаків, російська авіація далекої дії все ще може обстрілювати Україну. Адже деякі російські ракети здатні долати відстань у понад 5 тисяч кілометрів. Однак польоти з місць розосередження – це додаткове навантаження на технічне обслуговування.

Спецслужби зауважили: більшості з російських застарілих літаків уже не один десяток років. Термін їхньої служби і так добігав кінця, а така експлуатація остаточно їх виснажить.

Речник із питань національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що росіяни й раніше заявляли про знищення систем HIMARS, але ця інформація не підтверджувалася й могла бути частиною дезінформаційної кампанії путіна.

Кірбі наголосив, що росія проти України.

«путін може скільки завгодно стверджувати, що це якась боротьба проти Заходу, що це життєво важливо для його безпеки, що це США проти Росії, що це НАТО проти Росії – ми всі знаємо, що це повна нісенітниця … Росія – це той, хто вчинив насильство проти українського народу в масштабах, які є цілком історичними й безпрецедентними. І ми надаємо й будемо надалі надавати їм (українцям) такі системи і допомогу, які їм потрібні для самозахисту».

«Якщо технічно можливо буде їх (системи Patriot) привезти в Україну і поставити на бойове чергування, ввести в склад Повітряних сил, то фахівці на той час, зрозуміло, що будуть вже теж підготовлені. Це показує практика тих же Iris-T та NASAMS, коли спеціалістам знадобилось кілька тижнів для підготовки». 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Такий підхід дозволить сформувати критичний резерв та незалежність генерування енергії. Мініелектростанції також допомагатимуть постачати воду та тепло до населених пунктів, гарантуватимуть енергетичну безпеку атомної генерації.

Станції невеликі, тому не вимагають особливого обслуговування. Двадцять таких станцій може видати потужність одного атомного блока.  

Комісія для приймання-передачі розпочала свою роботу 2 січня цього року й займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель. Робота комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стан іконостасів, та ікон, іншого майна. 

У Міністерстві культури й інформаційної політики наголосили, що українська святиня має служити всьому українському народові.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства повідомили, що від початку повномасштабного вторгнення Україна відвантажила майже 39 млн тонн зернових, олійних культур і продуктів їх переробки. У трійці лідерів серед агрокультур, які були відправлені за 10 місяців війни, є кукурудза — 15,6 млн тонн, пшениця — 8,6 млн тонн та соняшникова олія — 3,3 млн тонн.

За останній місяць 2022 року було відвантажено 6,8 млн тонн агропродукції.

Учора в рамках «Зернової ініціативи» 6 суден вивезли на експорт 355 тис. тонн агропродукції з портів Великої Одеси

Наразі в українських портах 13 суден завантажують ще 282 тис. тонн української агропродукції. Порти готуються прийняти ще 6 кораблів, які рухаються «зерновим коридором». 

Так, із початку повномасштабного вторгнення СБУ ідентифікувала понад 6 000 організаторів псевдореферендумів на окупованих територіях України.

СБУ також ініціювала застосування санкцій РНБО стосовно майже 100 підконтрольних рф «іноземних спостерігачів». Через цих «туристів» Кремль намагався легалізувати проведення псевдореферендумів та їх «результати».

За даними слідства, всі викриті фігуранти сприяли проведенню незаконних заходів щодо фейкового «приєднання» окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей до складу росії.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Враховуючи той факт, що Кіріл входить до найближчого путінського оточення й повністю схвалює геноцид українців, заохочує масові вбивства й агресію проти нашої держави, його заява виглядає як цинічна пастка й елемент російської пропаганди. 

Показово, що російський патріарх закликає до перемир’я тільки на 6-7 січня, тож виходить, що і до цього, і після цього терористичні ракетні удари армії рф по мирних українських містах і селах для Кіріла є цілком прийнятні. 

Однак в Україні ніхто не має ілюзій щодо намірів росіян, адже з 2014 року на тимчасово окупованій території Донбасу оголошувалися сотні припинень вогню, які цинічно порушувалися росіянами, використовувалися ними для провокацій і перегрупування. 

Окупанти зараз використовують свій класичний сценарій і намагаються показати себе «миротворцями», хоча всі пам’ятають, як під час інших найбільших християнських свят країна-агресор розстрілювала ракетами мирні українські міста. 

Тож справжнє «тимчасове перемир’я» почнеться лише тоді, коли рф залишить окуповані території України. 

Ціни на природний газ у Європі продовжують падати й опустилися до позначки 64 євро за МВт-год, а це приблизно $710 за тисячу куб. м

Bloomberg вказує, що це найнижчий рівень із листопада 2021 року.

Вартість контрактів на газ почала зменшуватися з другого тижня грудня на тлі теплішої, ніж звичайно, погоди та сильних вітрів, які покращили виробіток енергії вітряними електростанціями. Європейські сховища газу станом на початок січня заповнені на 84%, і низький попит у святковий сезон навіть дозволив дещо збільшити цей показник.

Цього буфера має вистачити Європі, навіть якщо пізніше розпочнуться сильні холоди. 

За прогнозами синоптиків, м’які погодні умови збережуться до кінця місяця. 

У той час російська влада все частіше заявляє про готовність скоротити видобуток нафти й газу та консервації родовищ, хоча насправді скорочення вже й та відбувається. 

Зниження цін на нафту завдає серйозного удару по економіці рф. Санкції, запроваджені проти агресора, завершують руйнівний ефект. Поки що ціни на нафту не настільки критично низькі, однак, на думку більшості аналітиків, є тенденція до подальшого зменшення, особливо бренду Yurals, який росія змушена продати з великою знижкою. 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Також сторони погодили подальшу співпрацю для посилення нашої ППО та інших оборонних спроможностей, домовилися працювати над реалізацією формули миру.

Список наданого опублікований на сайті уряду Німеччини, до нього увійшли:

Переважна більшість доставленого надходить не із запасів Бундесверу, а промисловості. Також німецька влада зобов’язалася передати ЗСУ 92 розвідувальні дрони. Якого саме типу, не вказують. 

Вона назвала позитивним рішення Франції, яка планує відправити в Україну танки AMX-10 RC.

«Важливо, що наші західні партнери знову першими роблять крок, якого вони могли очікувати від нас… Нам слід зараз почати передислокацію бойової машини піхоти Marder в Україну та негайно розпочати навчання керування нею… Нам точно потрібно рухатися зараз».

Політик зауважила, що Marder є в достатній кількості на складах Бундесверу, так само як і боєприпасів до них.

Тим часом опозиційна фракція Християнсько-соціального союзу (ХСС) у Бундестазі закликала німецький уряд спільно з партнерами по НАТО виступити з європейською ініціативою щодо постачання Україні бойових танків західного зразка.

«Ми хочемо, щоб Україна могла реалізувати своє право на самооборону. Для цього їй потрібно більше важкого озброєння – зокрема танки Leopard 2».

З такою потужною допомогою від наших партнерів росіянам навряд чи вдасться занурити українців у тотальну темряву. 

Кулеба також зауважив, що рішення Франції про постачання легких танків Україні – це результат лише однієї з восьми міжнародних розмов президента Володимира Зеленського за три дні.  

«Багато інших важливих рішень – у роботі… Міжнародний non-stop приносить конкретні результати для зміцнення України й нашого війська. Усі сили мобілізовані на те, щоб 2023 рік став переможним для України. Працюємо на це».

Як зауважила ван Бастен Батенбург, у Гаазі вже базуються Міжнародний кримінальний суд, спецтрибунали щодо Руанди та Югославії, а також європейські органи юстиції та поліції – Євроюст і Європол.

«Ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні».

Майбутній спецтрибунал щодо рф може бути розташований в офісах і залах трибуналів щодо Руанди та Югославії, оскільки вони вже завершують свою роботу.

Згідно з заявою, Ердоган зазначив, що Туреччина готова взяти на себе завдання зі сприяння та посередництва для встановлення миру між росією й Україною.  

У розмові також йшлося про підтримку, яку Туреччина надає Україні в гуманітарній сфері та енергетичних питаннях, а також про роботу зернового коридору. 

Ердоган заявив, що він може зробити дипломатичний внесок у прискорення процесу щодо створення зони безпеки на Запорізькій АЕС.

Exit mobile version