Сили оборони знищили 14 ворожих БПЛА типу «Шахед-136» – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 5 квітня

Розпочалася чотириста шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 47 авіаційних  ударів, зокрема, застосував 17 БпЛА типу «Шахед-136». 14 з них були знищені нашими захисниками. Також ворог здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Сили оборони знищили 14 ворожих БПЛА типу «Шахед-136» – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 5 квітня

«Якщо ворог розтягне наступальні дії по всій лінії фронту, то йому не вистачить логістики. Противнику вже не вистачає логістики на 4-х основних напрямках, де він атакує. Якщо ще Запорізький напрямок (підключити), то ворог взагалі не зможе постачати ні боєприпаси, ні пальне. Проблема з цим уже відчутна, так з’явилась сьогодні інформація, що в Маріуполі ворог після численних попадань (ЗСУ) по складах боєприпасів та паливо-мастильних матеріалів почав вивозити з Маріуполя техніку, боєприпаси… Це призведе до ускладнення логістичних поставок боєприпасів, паливо-мастильних матеріалів і ремонту техніки».

Також, почастішали випадки вивезення мирних громадян у невідомому напрямку без жодних пояснень після вибіркових перевірок мобільних телефонів.  

Станом на ранок 5 березня загальні втрати загарбників склали:

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.04.23 орієнтовно склали

«Великий наступ мав налякати і дезорієнтувати Україну, союзників, партнерів, але в результаті ключові події зосередились, як і повідомляла українська розвідка, на Донбасі. Завдання, які Кремль ставив перед окупаційним корпусом, – це вихід на адмінкордон і повна окупація Донецької і Луганської областей. Ми бачимо, що в черговий раз ці завдання і терміни провалені».

Головною причиною цього провалу у ГУР вважають героїчний спротив Сил оборони. Також на результат вплинула і санкційна політика.

«Найкраща частина російської армії вже знищена після 24 лютого 2022 року на території України. Те саме стосується найкращої частини техніки і озброєння».

Водночас розвідка наголошує, що у рф залишається чималий мобілізаційний потенціал, багато старих зразків озброєння та певна можливість виробництва зброї.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Також сторони говорили про майбутні спільні заходи.  

«Подякував за участь у Бучанському саміті, обговорили майбутні спільні міжнародні заходи. Торкнулися інших питань підтримки України, зокрема необхідності підготовки 11-го пакету санкцій, та прогресу у виконанні рекомендацій Єврокомісії».

Також сьогодні Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, під час якої сторони докладно обговорили ситуацію на полі бою та подальші безпекові потреби України.

«МВФ затвердив програму фінансування для України на $15,6 млрд. Учора перший транш у розмірі $2,7 млрд уже надійшов до держбюджету. Ці кошти одразу спрямуємо на фінансування пріоритетних видатків».

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Обіцяючи жителям України рай «русского міра», росіяни забули попередити, що насправді перетворюють на смітник усі міста й села, до яких можуть дотягнутися.

Центр братиме участь у плануванні заходів протимінної діяльності та забезпечить роботу системи управління якістю розмінування. Представники центру також будуть брати активну участь у співробітництві з нашими міжнародними партнерами.

Україна зараз створює широку коаліцію країн, які допоможуть зробити так, щоб процес розмінування не тривав десятиліття.

В області працює 5 евакуаційних екіпажів поліції «Білі янголи». Вони забезпечують безпечне вивезення дітей на броньованих автомобілях.

Евакуйовані діти в супроводі одного з батьків або ж законного представника будуть забезпечені безкоштовним прихистком, соціальними гарантіями, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

Документ був підписаний у Мінську в 2006 році.

Як заявив голова НАЗК Олександр Новіков, в Україні створено найбільшу у світі базу даних причетних до війни, на яких накладено санкції.

Окремою частиною цього проекту є міжнародний реєстр спонсорів війни, до якого зараховано міжнародні компанії, що досі працюють у росії.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Учора Фінляндія офіційно стала членом Альянсу. До вторгнення рф в Україну сухопутний кордон росії з державами-членами НАТО складав 1215 км, а тепер він дорівнює 2600 км.

Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Російські чиновники уже скаржаться й заявляють, що таке розширення нібито є зазіханням на безпеку рф. 

Однак вони забувають назвати ім’я того «великого геополітика», завдяки якому були так «успішно» відсунуті кордони Альянсу від росії. 

Росіяни мають чітко усвідомлювати, що розширення НАТО – це не рух проти росії, це намагання цивілізованих держав убезпечити себе від божевільного сусіда, саме існування якого загрожує всім довкола. Найкраще підтвердження цьому – розв’язана рф війна проти України, захоплення з 2014 року наших територій, знищення нашої культури, мови, ідентичності, міст і сіл. Жодна нормальна держава цього не захоче, тому й намагається сховатися під «парасольку НАТО», під якою зрештою буде й Україна. 

Показово, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сьогодні нагадав, що вступ Фінляндії до НАТО став реакцією на те, як діяла росія, а не навпаки. 

Курс долара на торгах сягав 79,5 рубля, курс євро – 86,4 рубля. Це рекордні показники за останній рік.

Експерти називають кілька причин послаблення рубля: нестача валюти у росії, зменшення доходів від експорту, закінчення податкового періоду, вихід західного бізнесу з росії.

Кремлівський диктатор зазначив, що санкції збережуться надовго, тому треба рухатися до «повної суверенізації», щоб 100% необхідного робити своїми силами.

Біда тільки в тому, що більшість росіян за рік війни на власному досвіді переконалися, що економіка рф не здатна працювати самостійно й без товарів із Китаю вона повністю розвалиться. 

Після протестів і запису відеозвернення із закликом не допустити будівництво, до протестувальників звернулися кадировці, які зараз воюють в Україні. Вони пообіцяли жорстко розібратися з противниками мусульманства.  

Сьогодні в мережі з’явився запис російських військових, які зі зброєю в руках заявили, що готові дати відсіч кадировцям і підтримують протести проти будівництва мечеті в Москві.

Фактично зараз є всі підстави стверджувати, що суперечності між різними групами впливу в рф зростають, зокрема й на релігійному ґрунті. Тоталітарна держава, на відміну від демократії, не має можливості уникнути конфлікту, і його загострення – тільки питання часу. 

На думку аналітиків, у Москві оцінили «зручність» використання у війні проти України ПВК, оскільки це створює менше жорстких лімітів з виплатами і такі структури є ефективнішими, ніж регулярна армія.

Однак через серйозну напругу між російським Міноборони і ватажком «вагнерівців» Євгенієм Пригожиним останнього хочуть усунути від війни.  

«Керівництво рф напевно вважає, що суспільство буде легше сприймати великі втрати серед найманців ПВК, аніж у регулярній армії».  

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

До пакета увійшли:

Також повідомляється про фінансування навчання, обслуговування і підтримки озброєння.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $2,6 мільярда.

До санкційного списку потрапили 87 фізичних та 34 юридичні особи. Загалом Норвегія вже ввела санкції проти 1678 фізичних та юридичних осіб з рф.

180 мільйонів євро призначені на гуманітарну допомогу, сільське господарство та відновлення, а решта 94 млн євро – на нелетальну підтримку українських ЗСУ, боротьбу з безкарністю та збереження культурної спадщини.

«Я був би обережний щодо ймовірності такого сценарію. Вважаю, наша відповідальність в тому, щоб переконатися, що цього не трапиться, щоб максимізувати ймовірність того, що до цього не дійде».

«Те, чого ми б хотіли, – це бачити Україну, яка здатна звільнити більше землі, відкинути війська президента путіна, і тоді це може створити умови для якихось переговорів».

За словами Столтенберга, головний виклик у тому, що ця війна стала війною на виснаження. Зараз відбувається битва логістики, доставки боєприпасів, зброї та припасів на лінію фронту. 

«Зараз ми також наполегливо працюємо над збільшенням виробництва, щоб гарантувати, що зможемо продовжувати підтримувати Україну, оскільки робити це надалі надзвичайно важливо».

Резолюція, співавторами якої стали 13 членів Ради ООН з прав людини включно з Україною та ще понад півтора десятка держав-членів ООН, що не входять до Ради, «засуджує найрішучішим чином порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, спричинені агресією проти України з боку рф».

Окремо в документі міститься заклик до росії припинити незаконне примусове переміщення та депортацію цивільних осіб та інших осіб, які перебувають під захистом, в межах України або до рф відповідно, зокрема дітей.

Також від Москви вимагають надати гуманітарним організаціям «безперешкодний, негайний, тривалий і безпечний доступ» до вже депортованих українців, а також достовірну й вичерпну інформацію про їхню кількість і місцеперебування. 

Exit mobile version