Сили оборони знищили ще 550 окупантів та 18 танків: втрати противника та оперативна інформація щодо російського вторгнення на 23 вересня 2022

Триває 212-й день боротьби українського народу проти повномасштабного вторгнення з боку рф.

Сили оборони знищили ще 550 окупантів та 18 танків: втрати противника та оперативна інформація щодо російського вторгнення на 23 вересня 2022

Ракетні війська й артилерія завдали вогневого ураження, зокрема, по чотирьох пунктах управління, двох районах зосередження особового складу та військової техніки, трьох позиціях ППО, позиції артилерії, а також трьох складах боєприпасів.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.2022 по 23.09.2022 орієнтовно склали:

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

«Оголошення мобілізація відобразила багато проблем, з якими росія стикається під час її невдалого вторгнення в Україну. Москва навряд чи зможе вирішити їх у найближчі місяці… Цього може бути достатньо лише для того, аби у 2023 році підтримувати нинішній рівень російської військової сили, компенсуючи втрати, хоча навіть це ще не ясно».

Відповідно, мобілізація в росії не зможе перешкодити можливості України звільнити від окупантів більшу частину своїх територій до зими. 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

«Має бути створений Спеціальний трибунал для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави. Це стане сигналом для всіх “потенційних” агресорів, що вони повинні цінувати мир або нести відповідальність перед світом. Ми підготували чіткі кроки для створення такого трибуналу».

Україна апелюватиме до Генасамблеї ООН для створення механізму компенсацій, оскільки росія має заплатити своїми активами.

Володимир Зеленський виклав п’ять пунктів формули, яка карає злочинність, захищає життя, відновлює безпеку і територіальну цілісність, гарантує безпеку та забезпечує рішучість:

«Треба визнати нарешті росію державою – спонсором тероризму. На всіх рівнях. В усіх країнах, які сповідують цінності миру й захисту людського життя. Юридично. Політично. Якщо ви не маєте юридичного механізму, ви можете ухвалити політичне рішення – на рівні парламентів. Це фундамент для відновлення елементів глобальної безпеки. Якщо цей сильний крок буде зроблено, відпадуть сумніви, чи робити інші життєво необхідні кроки».

«Повномасштабний наступ противника не злякав нас. Більше того, ми об’єдналися та гідно зустріли ворога. Оголошення мобілізації в Росії є тому підтвердженням. Тому жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора не вплинуть на нашу готовність боротися за свою свободу. Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – чи добровільно, чи за мобілізацією».

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

Загалом російське суспільство вкотре продемонструвало, що воно повністю кориться владі й готове зі страху виконувати будь-яку вказівку згори. 

У ніч проти 22 вересня росіяни намагалися спалити міську адміністрацію Тольятті Самарської області. За попередньою інформацією, в будівлю кинули коктейль Молотова. 

У в Нижньому Новгороді пляшкою із запалювальною сумішшю намагалися спалити призовний пункт. Аналогічна подія сталася в Оренбурзькій області, де двоє невідомих намагалися підпалити військкомат. 

Тим часом росіян закликають виходити на нові акції проти мобілізації 24 вересня. 

«росія спробує створити нові формування цими військами, які навряд чи будуть боєздатними протягом кількох місяцівпутін іде на значний політичний ризик, сподіваючись створити таку необхідну бойову міць. Цей крок фактично є визнанням того, що росія вичерпала запас добровольців, які бажають воювати в Україні».

300 тисяч нових контрактників обійдуться бюджету приблизно у 112 млрд рублів щомісяця. Річні витрати становитимуть близько 1,34 трильйона рублів. Це сума, яка у півтора раза більша за річний бюджет Московської області й дорівнює дев’яти річним бюджетам Мурманської області.

Лише на зарплати мобілізованим рф буде витратити стільки ж, скільки на всю систему вищої освіти в країні (1,3 трлн рублів у бюджеті-2022). 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Наразі подробиці не повідомляються, однак домовленості можуть бути формалізовані у середині жовтня під час зустрічі міністрів країн-членів ЄС.

Як повідомляє видання Politico, буде обговорюватися план обмеження цін на російську нафту, який зараз намагається втілити «Група семи».

Серед інших потенційних заходів у межах нового пакету санкцій ЄС можуть бути розширення санкційних списків, а також заборона на імпорт російських алмазів та інших предметів розкоші.

У спільній підсумковій заяві міністри засудили подальшу мобілізацію сил у росії, що лише відкидає можливість встановлення миру, та зафіксували домовленість: 

Кошти будуть спрямовані через цільовий фонд, яким керує американсько-українська інвестиційна компанія Horizon Capital. Інвестфонд зосереджується на підприємствах сектору ІТ, електронної комерції, інноваційних споживчих товарів і фінтех секторі.

«Канада засуджує безвідповідальну ескалацію війни путіним, його часткову військову мобілізацію, його ядерні погрози, а також поспішні референдуми росії у спробі анексувати частини України є неприйнятними… Поведінка путіна свідчить лише про те, що його вторгнення зазнає краху».

Трюдо додав, що наказ путіна про мобілізацію – це «крок до визнання того, у чому він не хотів зізнаватися росіянам… приклад того, що все йде не за його планом».

Організатори та учасники збору запропонували використати зібрані пожертви на придбання 45 тактичних безпілотників латвійського виробництва та 15 позашляховиків для ЗСУ — з огляду на сучасну військову ситуацію і тривалість збору коштів.

Ця техніка може бути готовою до відправлення в Україну вже найближчим часом.

Нові рішення про арешт фінська влада ухвалила в серпні й на початку вересня. Волож і брати Ротенберги перебувають у списку санкцій ЄС.

У Фінляндії заарештовано активи найбільшої російської пошукової компанії «Яндекс» засновником та генеральним директором якої є Волож.

Згідно з серпневим рішенням, «Яндекс» керує транспортною службою Yango у Фінляндії та має центр обробки даних у Мянтсяля.

«Фінляндія не хоче бути транзитною країною навіть для шенгенських віз, які видають інші країни, і тепер ми хочемо поставити цей потік під контроль».

Росіян попередили, що навіть за наявності гостьової візи чи дозволу на проживання, вони можуть зіткнутися з труднощами на шляху через скасовані рейси. 

Exit mobile version