Традиції проведення свята Купала

Сьогодні на території України та нашої громади, зокрема, відзначають свято Купала. Що ж нам відомо про цей день та як його потрібно святкувати?

День Купайла є давнім східнослов’янським святом, яке справляли ще за язичницьких часів. Після запровадження християнства свято відзначали перед Івановим днем, що припадає на 24 червня (за Григоріанським календарем). Проте, наші люди й до нині продовжують святкувати за Юліанським — у ніч з 6 на 7 липня.

У різних регіонах країни свято проводять, загалом, однаково, але з певними відмінностями. Наприклад, виготовлення опудала на Волині та Полтавщині відрізняється. У західних регіонах його виготовляють з гілок верби та прикрашають квітами, а от жителі центральної частини використовують солому та прикрашають його стрічками й намистом.

Однак, є й те, що спільне для всіх територій — це плетіння вінків. Молоді незаміжні дівчата плетуть вінки з польових квітів та перед заходом сонця пускають їх за течією річки. Люди вірять, що “ворожіння” на суджених саме на свято Купала є правдивим.

Велике значення у цей день приділяють вогню. Розкладаючи велике вогнище, всі охочі можуть пройти ритуал “очищення”, перестрибнувши через нього. Існує повір’я, якщо закохана пара не розірве рук, стрибаючи через вогнище, — залишиться разом на все життя.

У свою чергу “Proslav” вітає усіх жителів громади з цим днем та нагадує про правила безпеки. Бережіть себе та будьте здорові!

Exit mobile version