У Дії з’явилася нова послуга з обміну й відновлення посвідчення водія: як це працює?

Починаючи з вівторка, 23 травня 2023 року, у застосунку Дія з’явилася нова послуга — обміну і відновлення посвідчення водія. Таким чином Україна стала першою країною в Європі, де можна відмовитись від фізичного бланку посвідчення водія, а виготовити лише цифровий документ. Про це повідомили на сайті урядового порталу, переповідає Proslav.

У Дії з’явилася нова послуга з обміну й відновлення посвідчення водія: як це працює?
У Дії з’явилася нова послуга з обміну й відновлення посвідчення водія

Йдеться, що електронне посвідчення є чинним на всій території України. Відтепер можливо подати заявку на заміну свого водійського через застосунок у кілька кліків. Замовити його можна як фізичний пластиковий документ і забрати у сервісному центрі МВС особисто, так і Е-посвідчення, яке є виключно цифровим і дійсним на території України.

Обмін посвідчення водія актуальний, коли:

Відновлення посвідчення водія потрібно коли:

Також повідомляється, що Е-посвідчення має свої серії та номери, як і бланки фізичних посвідчень водія, до яких усі звикли. Українські водії отримали додаткову опцію у користуванні електронними документами. Можна не сплачувати вартість бланкової продукції.

Щоб подати заяву на обмін або відновлення посвідчення водія в Дії:

Зверніть увагу, що після подачі заявки на обмін або відновлення посвідчення водія протягом 10 хвилин варто оплатити за послугу, інакше заява анулюється. Послуга надається Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ, Головним сервісним центром МВС та за підтримки ДП «Інфотех».

Про Дію

Дія – мобільний застосунок і вебпортал, розроблений Мінцифри у 2019 році. Застосунок дає змогу зберігати водійське посвідчення, внутрішній і закордонний паспорти й інші документи в смартфоні, а також передавати їхні копії. Через «Дію» можна отримати такі державні послуги як єМалятко, зареєструвати бізнес і ФОП онлайн, сплачувати податки й подавати декларації, підписувати будь-які документи, змінювати місце реєстрації тощо. До 2024 року планується перевести 100% державних послуг у Дію.

Нагадаємо, тепер жителі Київщини тепер теж можуть реєструвати нерухомість на порталі Дія. Також в Україні запустили платформу Дія.Освіта – вона допоможе опанувати нову професію з нуля.

Exit mobile version