У мережі обурюються через запальничку з гравіюванням розстріляного Героя: як українські бренди хайпують на темі війни

З початком широкомасштабної війни країну охопила хвиля «патріотичного маркетингу». Бізнес намагається привернути увагу покупців усіма можливими способами – «патріотичними» дизайнами, назвами товарів, рекламними слоганами. На жаль, досить часто такі маркетингові рішення виходять за будь-які рамки етичності. Так, обличчя Героя України Олександра Мацієвського, якого розстріляли росіяни після слів «Слава Україні», використали для зображення на запальничках.

У мережі обурюються запальничкою з гравіюванням розстріляного Героя: як українські бренди хайпують на темі війни

Відповідний допис опублікував у Facebook один з українських магазинів трофеїв і гравюр.

Пост із запальничкою уже видалили й попросили вибачення, відмітивши, що цей виріб не є масовим.

«Ми не мали братися за те замовлення! Мали від нього відмовитись і взагалі не виставляти в інтернет фотографію як приклад роботи. Всі пости і фотографії видалені. Ми визнаємо помилку і просимо вибачення!», – написали виробники.

Однак це не відміняє того, що раніше продавець назвав запальничку «прекрасним аксесуаром», від користування яким можна «отримати задоволення».

Цілком передбачувано, мережа вибухнула обуренням через таке ставлення до памʼяті розстріляного Героя. У коментарях користувачі засуджують такий вчинок підприємця:

Допис видалили лише після того, як українці засудили такий вчинок.

Чому ця тема нині є актуальною

На жаль, це не єдиний випадок спекуляції на темі війни. Салат «Смерть ворогам», марафон схуднення «ЗСУ – Знежирені, Сили, України», сосиски «Патрончики» і сирники «До перемоги» – навряд чи ці назви вигадали з почуття патріотизму. Та і яким чином горілка «Байрактар» має наблизити нашу перемогу?

Зокрема, нещодавно сапер Збройних сил України Юрій Гудименко помітив у магазині насіння редиски «Азовсталь» і звернувся до таких виробників з проханням припинити цю експлуатацію для збільшення продажів.

«Це неправильно. Ви це робите не з почуття патріотизму. Ви це робите з бажання збільшити продажі. У вас корисливий мотив. Корисливий мотив у бізнесу бути зобов’язаний, і тут питань нема. Але є дуже чітка межа. Там, де ваша заслуга і ваш вчинок – ок. Де не ваш – не ок. Все просто», – пише він і додає, що віддавати частину прибутку на підтримку ЗСУ – гарна ідея: «Пишіть про це величезними літерами, подавайте приклад іншим, все чудово».

Однак: «Назва з місця, яке прямо асоціюється з боєм чи трагедією – ідіть н…й. Це не був ваш бій, це не була ваша трагедія. Ви тут ні до чого, ви просто хайпуєте на чужій крові».

Висновки робити, звісно ж, вам. Проте не варто знецінювати те, що роблять для нас Захисники і Захисниці на фронті. Напевно, це заслуговує трішки більшої поваги, ніж напису «Герої не вмирають» на пляшці пива.

Нагадаємо, на веб-ресурсі russia good buy можна «придбати» частину території країни-агресорки за 1 долар.

Exit mobile version