У МОЗ розповіли, до яких лікарів українці можуть звертатися без е-направлення

Нині уже тисячі українців скористалися електронними направленнями та отримали за ними медичні послуги. Для пацієнтів це можливість доступу до консультацій вузьких фахівців, додаткових обстежень, процедур або госпіталізації. Але до лікарів первинної медичної допомоги можна звертатися без направлення.

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

У МОЗ розповіли, до яких лікарів українці можуть звертатися без е-направлення

Серед таких лікарів – педіатри, терапевти та сімейні лікарі. В умовах війни наявність декларації для внутрішньо переміщених осіб також не є обов’язковою.

Саме лікарі первинної ланки приймають рішення про залучення до лікування фахівця іншої спеціалізації, додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію тощо, якщо стан пацієнта цього вимагає.

На прийом до вузькоспеціалізованого фахівця лікар ПМД має сформувати електронне направлення. Проте, у зв’язку із війною, в зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях діють і паперові направлення до лікарів.

Також є випадки, коли до вузьких фахівців можна звернутися напряму. Так, направлення не потрібне у разі звернення до таких фахівців:

Крім того, електронне направлення не потрібне у випадках, коли пацієнтові необхідна екстрена медична допомога. Ця допомога надається безоплатно усім пацієнтам без винятку, без направлення і декларації.

Нагадаємо, найближчими днями на Переяславщині будуть проводитись планові відключення електроенергії.

Exit mobile version