У Переяславі київські журналісти знімають документальний фільм про Михайла Сікорського

У Переяславі розпочалися зйомки документальної стрічки про засновника Національно-історико етнографічного заповідника «Переяслав», Героя України Михайла Сікорського. Виробництвом займається команда Київського Університету імені Бориса Грінченка та переяславець Микола Богатир, повідомляє Proslav.

У Переяславі київські журналісти знімають документальний фільм про Михайла Сікорського

В основі кінорозповіді – спогади про життєвий шлях видатного історика та краєзнавця. Героями фільму стали люди, які знали особисто і пліч-о-пліч працювали з засновником переяславських музеїв. Майже всі вони – лауреати премії імені Михайла Сікорського:

Ідея проєкту належить Мар’яні Ангеловій – завідувачці Науково-методичного центру журналістики Київського Університету імені Бориса Грінченка, продюсерці, телевізійний журналістці з багаторічним стажем та Миколі Богатирю – засновнику інформаційно-просвітницького центру «Народний музей», у якому й проводили інтерв’ювання героїв.

– З Мар’яною Ангеловою ми познайомилися чотири роки тому, – розповів Микола Богатир. – Створений мною оглядовий маршрут Переяслава «Україна – 1187» тоді став кращим у проєкті «Патріотичні екскурсії Київщини» і я проводив у Переяславі триденний практикум зі створення екскурсійних маршрутів. Серед учасників була і Мар’яна Степанівна, з того часу ми співпрацюємо. Вона допомагала в організації заходу «Дніпро Ревучий». Її мати – відома українська поетеса Тамара Коломієць. Сама пані Мар’яна теж пише вірші. Їхні книги ми дарували школярам під час пізнавального квесту «Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?»

З нагоди сторіччя з дня народження Михайла Івановича журналістка та краєзнавець ініціювали створення документальної картини про його життя. Знімання і монтаж стрічки команда столичного університету проводить власним коштом, відділ культури Переяславської міської ради компенсував витрати на пальне.

– Сподіваюся, що цей фільм стане інструментом підтримки та збереження просвітницького центру «Народний музей», щоб і надалі він розвивався і продовжував справу Михайла Сікорського, – зазначив Микола Богатир.

У Переяславі київські журналісти знімають документальний фільм про Михайла Сікорського

У зйомках документального фільму взяв участь і голова Переяславської громади Вячеслав Саулко. На своїй фейсбук-сторінці подякував творцям за реалізацію важливого проєкту. Він наголосив, що благоустрій території біля «Народного музею», де нещодавно встановили пам’ятник Михайлу Сікорському і поклали тротуарну плитку, продовжується:

«Це місце стане найкращим стартом екскурсійного маршруту для гостей нашого міста і починатиметься він зі знайомства з фундатором музеїв Михайлом Сікорським».

Нагадаємо, У Переяславі відбувся XII Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання»: репортаж з місця події

Exit mobile version