У Переяславі може з’явитися нова вулиця Тараса Шевченка та вулиця Андрія Козачковського. Наразі депутати міськради не підтримали пропозицію

На 35-ій сесії Переяславської міської ради запропонували повернути історичну назву головної вулиці міста, що нині носить ім’я Богдана Хмельницького  вона може наново стати вулицею Тараса Шевченка. Нинішню вулицю Шевченка пропонують назвати вулицею Андрія Козачковського. Ця пропозиція прозвучала з вуст переяславського громадського діяча Олександра Ігнатенка.

У Переяславі може з’явитися нова вулиця Тараса Шевченка та вулиця Андрія Козачковського. Наразі депутати міськради не підтримали пропозицію

«Нині усі рішення топонімічної комісії і міської ради щодо перейменувань можна назвати актами дерусифікації. Окрема розмова про русифікацію нашого інформаційного простору – як на мене, такі питання ми мали вирішити ще 30 років тому. Нині ми маємо боротися не тільки на військовому фронті, а й з ідеологічною зброєю нашого ворога. На жаль і досі вона має в Україні великий вплив. Усі ми бачимо, як вчиняє окупаційна влада в українських містах – приміром, вони ладні змінити одну літеру «і» на «и» аби на в’їзді до міста, приміром, писали «Мариуполь» а не Маріуполь. У кримському Севастополі наступного дня після його окупації, у 2014 році, прибрали пам’ятник Сагайдачному, а натомість ставлять де тільки хочуть пам’ятники Леніну. Проявіть сміливість і в цьому питанні. Ми маємо максимально стерти спогади про ганебну Переяславську раду. Забути про старий гімн міста, де є слова про неї. Ім’я Хмельницького використали, врятуйте його світлу пам’ять. Наше місто повинно максимально перестати бути одним з головним символів єднання України з росією» – пояснив мотивацію і логіку такої пропозиції Олександр Дмитрович.

У Переяславі може з’явитися нова вулиця Тараса Шевченка та вулиця Андрія Козачковського

«Як свідчать історики, Богдан Хмельницький в Переяславі зробив історичну, фатальну помилку, проявив недалекоглядність. Про це пише історик Дашкевич. Росіяни нам не присягали в останню хвилину, лише як холопи присягнули українці. Це була політична і історична помилка, про яку чітко сказав навіть Тарас Шевченко. Іменем Богдана Хмельницького мають моральне право називатися вулиці й міста по всій Україні, але не в нас, де його помилку «взяла на щит» росія і донині цим користується. Бо в нас така  вулиця є символом рабства і геноциду. Назвіть адекватно протилежно. Проспект Незалежності можна назвати, якщо не Шевченка» – додала ще одна співініціаторка перейменування, просвітянка, громадська активістка й професорка переяславського університету Ганна Токмань.

Позаяк раніше топонімічна комісія не підтримала проєкт рішення, то й депутатський корпус на сесії відхилив запропоноване рішення, підтримавши його лише 7 голосами. Проте це не означає що з часом до розгляду цієї пропозиції не повернуться.

Нагадаємо, на світанку, 7 липня, у Переяславі врешті демонтували пам’ятник «возз’єднання» України з росією, багаторічним поборником знесення якого був Олександр Ігнатенко. Врешті, як бачимо, багато історично-виправданих питань, з часом, завжди вирішуються, і, раніше чи пізніше, все неодмінно стає на свої місця.

Exit mobile version