У Переяславі православні християни відзначають Трійцю, проте храми УПЦ (МП) зачинені. Що там відбувається?

Сьогодні, 4 червня, православні християни відзначають Трійцю, або П’ятидесятницю. Трійця – свято, яке входить до двонадесятих, тобто 12 найбільших церковних урочистостей протягом року. Цього дня віруючі прославляють Пресвяту Трійцю – Триєдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа. У Старому Завіті описано, як Бог у вигляді Трійці з’явився Аврааму в Мамврійській діброві. Християнський догмат про Пресвяту Трійцю залишається незбагненним для людини і вважається таємницею, яка вища за людське розуміння.

За повідомленням кореспондента Proslav цього ранку у Переяславі та селах громади проходила одна з найурочистіших та найкрасивіших служб у році. Храми Православної церкви України повнилися вірянами, зеленню, квітами, гілочками дерев. Люди святили їх, аби віднести додому й поставити біля ікон або на вікнах. Вважається, що вони захистять будинок від зла. Пропонуємо вашій увазі атмосферну фотодобірку:

Трійця у Свято-Воскресінській церкві (вулиця Гімназійна, 6)

Трійця у Дзвіниці Вознесенського собору (вул. Григорія Сковороди, 54-а)

Трійця у Храмі святих Бориса і Гліба (вул. Борисоглібська, 8-б)

Чи було служіння у церквах московського патріархату

Також кореспондент Proslav навідався до Свято-Успенського собору та Свято-Троїцького храму міста. На території храмів, принаймні на момент перебування на місці нашого кореспондента і в той час коли в інших храмах тривали служби, нічого не відбувалося.

Із власних джерел нам стало відомо, що з середини минулого тижня на території храмів відбувалися запеклі й, подекуди, безцензурні сутички священників й прихожан храмів з правоохоронцями.

З розповідей очевидців, на світанку першого дня літа «промосковські» священики «забили в набат» – повідомили про факти заміни замків поліцію та мобілізували ревних прихожан на захист святинь.

У нашому розпорядженні є відео, які на правах анонімності надали наші читачі, що перебували на місці події та фіксували на камери смартфонів, подекуди, геть «не святі» емоційні діяння ігумена Архангело-Михайлівського монастиря архімандрит Антонія (Пономаренка).

"Не снимай меня БЛ*ТЬ" - Ігумен Архангело-Михайлівського монастиря архімандрит Антоній (Пономаренко)

“Вы почему стоите?”, – звертається до правоохоронця архімандрит Антоній (Пономаренко)

“Шо ти знімаєш!?”, – викрикує з натовпу ймовірно прихильниця московського патріархату.

“Ви знаєте, що не можна знімати у храмі?” – говорить чоловік з натовпу. (Тут, як журналісти, зазначимо, що проведення відеозйомки ні яким чином не заборонено у будь-яких громадських місцях, про що очевидно чоловіку не відомо).

На місці подій присутня і Поліція Діалогу, але на діалог ніхто не йде.

Антоній (Пономаренко): НЕ СНИМАЙ МЕНЯ ТВАРЬ! БЛ*ТЬ НЕ СНИМАЙ ПАСКУДА! ТЫ МЕНЯ ЗНАЕШЬ!

“Не снимай меня, тварь! Бл*ть, не снимай, паскуда! Ты меня знаешь!” – звертається до людини зі смартфоном архімандрит московського патріархату Антоній (Пономаренко).

Священник УПЦ (МП) додає: “Я скажу, коли прийде час”. Дана фраза виглядає, як погроза від людини, що ймовірно чекає на прихід своїх господарів.

Поруч з Свято-Успенським собором було відносно спокійно, але кореспондент Proslav помітив цікавий факт. Навпроти православної святині знаходиться ще один сумнозвісний памʼятник “Переяславської ради”. Він був встановлений радянською владою, як нагадування про “довгу дружбу України з країною-агресоркою росією”.

На тому ж місці 21 червня 1992 року українське козацтво на чолі з гетьманом Вʼячеславом Чорноволом скасувало присягу московському цареві, дану Богданом Хмельницьким, частиною старшини та козацтва 8 січня 1654 року.

На честь цієї події в кількох десятках метрів від храму встановлено памʼятну дошку, яка станом на сьогодні є побитою молотком. Такі дії можуть бути притаманні для прихильників “руського міра”, але про те, хто це зробив та коли, ми можемо тільки здогадуватися.

Нагадаємо, минулоріч у червні відбувалися збори щодо переходу релігійної громади Храму на честь Пресвятої Трійці (Свято-Троїцької церкви) й Свято-Успенського кафедрального собору до лона Православної Церкви України. У підсумку зібрання по Троїцькій церкві за таке рішення висловилося 88 жителів міста, проти – 2. Щодо Успенського собору таке рішення підтримали 136 осіб. Протягом року три церкви міста (також Михайлівська церква – прим.авт.) лишаються останніми форпостами УПЦ (в народній мові – мп) у місті. Наразі тривають судові розгляди, остаточну крапку мають поставити за лічені дні. Наразі храми на замках, під контролем варти парафіян, поліцейських та представників добровольчого формування.

Proslav вітає своїх читачів з прекрасним святим червневим святом Трійці! Бажаємо, щоб Ви і Ваші родини були завжди під захистом Божим, нехай у Ваших оселях буде достаток, затишок і спокій. Здоров’я, благополуччя і любові!

Exit mobile version