У Переяславі та селах громади відзначать Хрещення Господнє з богослужіннями та можливістю пірнути в ополонку – ProSlav дізнався де та о котрій

У четвер, 19 січня, православні відзначають важливе свято – Хрещення Господнє чи Богоявлення. Цей день пов’язаний з євангельською подією – хрещенням Іоанном Предтечею Ісуса Христа у річці Йордан. На згадку про те, що 30-річний Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду на Хрещення у всіх храмах та водоймах, призначених для святкового обмивання, цього дня святять воду – проводять так званий обряд водосвяття.

Переяславська громада ніколи не була осторонь відзначення та завжди проводила цей захід організовано. Навіть цьогоріч, попри війну, готують кілька місць, де віряни зможуть запірнути в ополонку, вода в якій на Водохреще вважається священною, здатною очищати душі і тіла, а також зціляти від будь-яких хвороб. 

ProSlav дізнався де та о котрій можна буде звершити обряд занурення:

Перед зануренням у ополонку потрібно тричі перехреститися і пірнути зі словами: «В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа». Занурюватися треба 3 рази, осіняючи себе хрестом і здійснюючи молитву. Не варто забувати, що купання в ополонці на Водохреще – не розвага, не варто робити його для забави або за компанію. Тут же відбуваються символічні церковні служби.

Освячену воду прийнято зберігати увесь рік: вона не втрачає своїх властивостей тривалий час, віруючі використовують її для лікування хвороб, а також для підтримки духу та очищення житла. Пити водохресну воду слід натще відразу після пробудження.

Цього дня потрібно:

Також нагадаємо, що на Святвечір 18 січня та на свято Водохреща в православним в Україні прийнято звертатися один одного зі словами «Христос хрещається» або ж відповідати «У ріці Йордані».

Exit mobile version