У Переяславі відбулись урочистості з нагоди Дня захисників і захисниць України (Фоторепортаж)

У неділю, 1 жовтня, у Переяславі відбулись урочистості з нагоди Дня захисників і захисниць України, передає Proslav.

Цього року свято відзначається по-новому через впровадження новоюліанського календаря. Й традиційно День захисників та захисниць вшановується на Покрову Пресвятої Богородиці.

Концертний зал Центру культури і мистецтв був заповнений вщерть. Присутні вшанували загиблих воїнів хвилиною мовчання та разом виконали гімн України.

«Сьогодні важливий день для всіх українців – день, який знаменує нашу національну силу. Він поєднує в собі свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва і День захисників і захисниць України. Сучасна Українська держава є історичним та політичним спадкоємцем Київської Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції. Тому поєднання цих трьох свят є символом непорушного зв’язку багатьох поколінь захисників України та проявом поваги народу до них», – зазначила ведуча заходу Влада Черненко.

Окрім військовослужбовців, працівників поліції та ДСНС на заході були присутні й високоповажні гості. Зокрема, до Переяслава завітав голова Бориспільської РВА Руслан Дяченко.

Виступ Руслана Дяченка та церемонія нагородження

«Сьогодні ми вітаємо усіх, хто своєю працею робить усе, щоб Україна була незалежною. Декілька днів тому повернувся із відрядження – їздив до нашого 137-го ОбТрО Бориспільського району. Важка там ситуація, надзвичайно важка. І ми це будемо відчувати впродовж найближчих днів. Я дивився їм в очі. Нашим бійцям, нашим захисникам, нашим героям. У них було багато почуттів, але одне читалось спільне для усіх – перемога буде за нами! Однозначно!» – сказав голова БРВА.

Він також зазначив, що під час дороги до міста о 9:00 зупинився посеред шляху, щоб вшанувати пам’ять загиблих героїв. Та підкреслив, що всі автівки на хвилину завмерли. Пан Дяченко закликав кожного дня згадувати українських воїнів, які поклали свої життя, виборюючи українську незалежність.

Далі голова Бориспільської районної військової адміністрації нагородив нагрудним знаком «За сприяння в обороні Бориспільщини», зокрема:

Почесною грамотою Київської обласної державної адміністрації нагородили:

За оборону рідної держави нагороди отримали:

«День захисників і захисниць – свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, хто примножує і розвиває тисячолітні українські військові традиції», – сказала ведуча й запросила до слова голову Переяславської громади Вячеслава Саулка.

Звернення мера Переяслава Вячеслава Саулка та нагородження

Вячеслав Володимирович нагадав, що, на жаль, усі предки українців були приречені на боротьбу за існування: від часів козацтва і до тепер. Він вказав, що і цього разу росіяни напали на Україну тільки з однією метою – знищити.

«Ми пам’ятаємо ті часи, коли ворог вже був на підступах до нашої громади. Вони хотіли захопити Переяслав, Бориспіль і оточити Київ у кільце. Найперше – хочу подякувати нашим землякам, усім жителям нашої громади, які у перші дні не побоялись й робили усе, що могли, у тому числі, взявши до рук зброю. Більшість з них згодом долучились до війська, обравши дорогу незламності, свободи й незалежності нашої країни. Перед ними одна мета – звільнити нашу державу від окупантів. На превеликий жаль, близько 80 воїнів з Переяславської громади вже знайшли вічний спокій. Вони стали героями! Вони вічно будуть у наших серцях! І ми це завжди повинні пам’ятати», – зазначив пан Саулко.

Водночас мер Переяслава наголосив, що українці повинні невтомно дякувати захисникам і захисницям, які зараз знаходяться на передовій та захищають свободу та незалежність Батьківщини.

«Ми молимо Бога, щоб усі вони повернулись живими. І у День Пресвятої Богородиці звертаємось до неї, щоб вона завжди прикривала наших воїнів та зберігала їх від нечисті», – додав Вячеслав Володимирович.

Окрім цього, голова Переяславської громади підкреслив важливу роль працівників освіти, які на рівні з усім громадянським суспільством став підтримкою для Збройних Сил України й продовжує допомагати усім, чим може.

Подяками від Переяславської міської ради були удостоєні:

«Ми віримо у вас як у щось, що вище неба і всіх богів разом взятих. Ми пишаємося вами. І дуже цінуємо. І будемо цінувати доти, доки будемо живі. Бо все, що ми маємо. Це все дякуючи вам», – зазначила пані Влада.

Під час заходу вручили державну нагороду Ярославу Подоляну (посмертно)

На сцену запросили офіцера І відділу Бориспільського РТЦК Володимира  Мамітька для вручення державної нагороди України (посмертно) Ярославу Володимировичу Подоляну. Зі сльозами на очах нагороду отримували його рідні.

«Ми розуміємо ціну перемоги і пам’ятаємо про ціну нашого спокійного життя. І наш обов’язок продовжувати справу тих, хто її заплатив. Заплатив, щоб наші діти могли гордо говорити Ми з України», – наголосила Влада Черненко.

Наприкінці заходу вкотре подякували українським захисникам за кожне збережене життя, за кожен метр звільненої території України! Та побажали міцного здоров’я, відваги, мужності, незламності духу, мирного неба.

Покладання квітів

«І пам’ятайте – ми чекаємо вас вдома. Низький уклін ветеранам, вічний спокій душам загиблих Героїв. Нехай Україна сильна буде вами!» – такими словами завершила урочистості ведуча й запросила долучитись до покладання квітів до пам’ятного знаку загиблим воїнам-учасникам АТО/ООС, Алеї Героїв та пам’ятного знаку Переяславському козацькому полку.

Нагадаємо, голова РВА Руслан Дяченко та переяславський депутат Григорій Ярема відвідали 137-ий ОбТрО. Передали допомогу та відзначили бійців нагородами напередодні Дня захисників і захисниць України. Детальніше – за посиланням.

Exit mobile version