У Переяславі відбувся урочистий захід до Дня пам’яті Героїв Крут

Сьогодні, 27 січня, у Переяславському центрі культури і мистецтв відбувся урочистий захід до Дня пам’яті Героїв Крут. На ньому вшановували пам’ять тих, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить в знаних і безіменних могилах, розкиданих по рідній і чужій землі.

У Переяславі відбувся урочистий захід до Дня пам’яті героїв Крут

Тоді, у січні 1918 року, в нерівному бою проти переважаючих більшовицьких сил виступили юні, але нескорені захисники своєї Батьківщини. Декілька хвиль атак нестомно відбивали юні українці.

заступниця міського голови Оксана Степаненко

 «Минулого року ми вшановували цей день у просвітньому просторі Миколи Богатиря. До повномасштабного вторгнення залишалось менше місяця. Ми з присутніми розмірковували: «Не дай Боже аби ми були на місці цих молодих хлопців чи витримали б ми». Однак, тоді ще ніхто не знав, що попереду Буча, Азовсталь та інші міста, які постраждали від російської окупації… Ми шануємо, пам’ятаємо, пишаємось тими мужніми молодими хлопцями. Найбільше, що ми можемо зробити – це боротись із своїми негараздами всередині нас, між нами. Пам’ятати, що кожен день, який ви можете провести у мирі, завдячується тільки воїнам Сил Оборони. І на подвигу Героїв Крут навчились інші покоління українців, які зараз на передовій. Вічна пам’ять героям Крут, героям нашої боротьби», – сказала заступниця міського голови Оксана Степаненко.

Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, однак сили були геть нерівні. Всього один взвод студентів був змушений вийти на станцію у селі Крути, яку вже було зайнято червоноармійцями.

Наразі там височіє 10-метрова червона колона з гербом України, а імена полеглих воїнів навіки викарбувано на скрижалях доблесті та любові до Батьківщини. Наймолодшим полеглим, з 27-ми, які потрапили до полону, а згодом були розстріляні, було по 16 років.

«Під час подій 1918 року у Києві перебували переяславці, які закінчили місцеву чоловічу гімназію. Це Дремлюга Петро та Ілля Матюха. Вони вступили до молодіжного куреню Січових Стрільців. Всього він нараховував 120 хлопців, серед яких були й два переяславці. Молоді Січові Стрільці потягом було доставлено до станції Крути. Вони прибули на допомогу до 80 так званих «вільних козаків» та 20 старшин. Однак, втримати більшовицьку навалу вони не змогли», – розповідає музейний працівник, історик Станіслав Дембіцький.

музейний працівник, історик Станіслав Дембіцький

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропити святу землю у боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.

Тим часом освітяни Переяслава ознайомились з новими освітніми процесами.

Exit mobile version