Пам’ятний знак Герою України Михайлу Сікорському виготовили з мармуру відомі українські скульптори

13 жовтня в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відкрили пам’ятний знак українському історику-краєзнавцю, етнографу, фундатору переяславських музеїв Михайлу Сікорському з нагоди 100-річчя від його народження, повідомляє Proslav.

У Переяславі відкрили пам’ятний знак Герою України Михайлу Сікорському
У Переяславі відкрили пам’ятний знак Герою України Михайлу Сікорському

Встановили пам’ятний знак біля так званих «верхніх» воріт – центрального входу до Музею просто неба. Створивши скансен, до слова, перший в Україні, Сікорський назавжди став легендою українського і світового музейництва. Тепер кожен відвідувач цього неповторного місця одразу згадуватиме його великого подвижника.

На урочистому відкритті зібралася дружня родина працівників заповідника, представники влади, поважні гості. З вітальним словом до присутніх звернувся генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич:  

– Не дивлячись на те, що країна переживає надзвичайно складні часи і є питання більш нагальні,  проте той внесок у збереження історії та культурної спадщини, у державотворчі процеси, які зробив Сікорський, важко переоцінити. Ми не даремно відкриваємо пам’ятний знак саме у Музеї просто неба, адже він один із найкращих в Україні. І люди повинні згадувати, хто його створив.

Олексій Лукашевич
Олексій Лукашевич

Автори пам’ятного знаку – відомі в Україні та Європі скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов, члени Національної спілки художників і Королівської британської спілки скульпторів. Для його створення вони використали зелений і білосніжний мармур.

Виготовили меморіал коштами НІЕЗ «Переяслав» та фонду «Рідна країна». Його засновник Микола Томенко, за словами Олексія Лукашевича, доклався фінансово сам і залучив меценатів.

– Під час вшанування Михайла Івановича, ми з колективом заповідника подумали, що кожному, хто заходить на територію музею, хотілося б розповісти, хто був його засновником, – сказав Микола Томенко. – Якби я був екскурсоводом, я б так і зробив: у першу чергу показував карту музею та ідеолога. Тому вирішили встановити пам’ятний знак саме тут, біля входу. Я завжди скрізь позиціонував Переяслав як місто Мазепи, Сковороди і Шевченка. Сьогодні той день, коли ми можемо додати у цей ряд четверте прізвище – Сікорський.  

Ведучий мітингу Олександр Молоткін наголосив, що завдяки подвижницькій праці Михайла Сікорського Переяслав із районного центру перетворився на музейну перлину України і сьогодні неможливо уявити наше місто без музеїв.

Вячеслав Саулко
Вячеслав Саулко

– Нам пощастило бути свідками великої справи геніального Михайла Сікорського, який увінчав наше місто навіки. Переяслав відомий усьому світу завдяки музеям. Його постать назавжди залишиться у пам’яті кожного з нас, – додав міський голова Вячеслав Саулко.

Віталій Коцур
Віталій Коцур

До слова запросили ректора Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталія Коцура, адже Сікорський ніколи не був байдужий до розвитку освітньої сфери:

– За словами Михайла Грушевського, у трикутнику Київ-Чернігів-Переяслав сформувалася українська народність. Можна сказати, що в трикутнику університет-музей-міська влада твориться життєдіяльність Переяслава. Університет повсякчас співпрацює із заповідником: спільні проєкти, конференції, творчі та культурні заходи дають нам можливість розвиватися разом. Такого роду заповідники є показником того, що країна має державність. Ми не уявляємо, наскільки важливим для держави є місто, у якому ми живемо, – сказав Віталій Коцур.

Право відкрити пам’ятний знак надали працівникам заповідника Наталії Заїці та Олександру Братчику.

Нагадаємо, У Переяславі відкрили виставку до 100-річчя Михайла Сікорського та презентували присвячені йому видання

Exit mobile version