У Переяславі відкрили виставку до 100-річчя Михайла Сікорського та презентували присвячені йому видання

До 100-річчя з дня народження Героя України Михайла Сікорського в Музеї Заповіту Тараса Шевченка відкрили виставку «Великий зодчий музейної справи», повідомляє Proslav.

У Переяславі відкрили виставку до 100-річчя Михайла Сікорського та презентували присвячені йому видання
У Переяславі відкрили виставку до 100-річчя Михайла Сікорського та презентували присвячені йому видання

За 60 років подвижницької праці Михайло Сікорський перетворив Переяслав на видатний осередок культури і духовності та створив унікальний музейний комплекс Національно історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

Після закінчення історичного факультету Київського державного університету імені Тараса Шевченка у 1951 році, рішенням вищих партійних органів, Михайла Сікорського направили працювати директором Переяслав-Хмельницького історичного музею. Нині там діє Музей «Заповіту» Тараса Шевченка. Більшу частину життя Михайло Іванович працював у цій будівлі – там був його кабінет. Тож не випадково саме у цих стінах провели присвячену йому виставку напередодні сторіччя.

На виставці можна побачити особисті документи та речі Михайла Сікорського, книги, фотографії, мистецькі твори. Матеріали зібрали з фондів НІЕЗ «Переяслав» та бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Крім того в експозиції представлене погруддя Сікорського, створене скульптором Степаном Куцим.

– Мета цієї виставки – всебічно показати постать Михайла Івановича, акцентуючи на його людських якостях. Не дивлячись на те, що вже цілі дисертації написані по творчому спадку Михайла Сікорського, ми продовжуємо переосмислювати його постать, досліджуючи різні періоди життя – від молодецького максималізму до багаторічного досвіду, – сказав генеральний директор заповідника Олексій Лукашевич.

Олексій Лукашевич і Віталій Коцур
Олексій Лукашевич і Віталій Коцур

Ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталій Коцур акцентував на тому, що збереження української культурної спадщини, розвиток національної історіографії, вшановування корифеїв цієї справи надзвичайно важливі в нинішніх умовах:

– Історико-етнографічний заповідник у будь-якій державі відображає її живу культуру. Ми звикли до наших музеїв, бо живемо серед них. А коли приїжджають іноземці, вони можуть доторкнутися до частинки історії, відчути нашу культуру. В умовах війни цінність музеїв активізується в великих масштабах.

Начальник відділу культури Валентин Шуткевич представив інформаційний буклет, присвячений життєвому шляху, творчій та науковій роботі Михайла Сікорського.

Валентин Шуткевич
Валентин Шуткевич

Директорка бібліотеки Університету Григорія Сковороди у Переяславі Ольга Шкира презентувала видання, яке створила з колегами. Книга «Закарбовані миті: хронограф (2009-2023): фотоальбом настінних автографів» всебічно висвітлює глибоку особистість Сікорського як справжнього патріота, наполегливого та фанатично відданого улюбленій справі.

Ольга Шкира представила видання про Михайла Сікорського / фото надане пресслужбою УГСП
Ольга Шкира представила видання про Михайла Сікорського / фото надане пресслужбою УГСП

Далі слово надали ветеранам музейної справи, які пліч-о-пліч з Михайлом Сікорським збирали та зберігали артефакти української історії для майбутніх поколінь. Ганна Іванівна Козій була однією з тих, хто розбудовували музей просто неба, створювали експозиції хат, дворів, тематичних музеїв.

– Він зрозумів Переяслав так, як його зрозумів Шевченко, він збагнув його значення для України, казав, що над Переяславом дивовижна фіолетова аура. Кожну ідею, яку ми між собою обговорювали, він брав до уваги, обдумував і втілював у життя. Він був прапороносцем – за ним ішли всі: розуміли його чи не розуміли, підтримували його переконання чи ні. Він підняв духовність усього нашого краю.

Наталія Кухарева та Ганна Козій
Наталія Кухарева та Ганна Козій

Завідувачка науково-дослідного відділу музею Заповіту Т.Г. Шевченка Наталія Кухарева висловила сподівання, що до 105-річчя з дня народження Михайла Сікорського у Переяславі з’явиться його меморіальний музей.

Наразі ж виставку присвячену Герою України, музеєтворцю Михайлу Сікорському можна оглянути за адресою вул. Шевченка, 8. Виставка діятиме до 12 грудня.

Нагадаємо, Діти намалювали Героя України, фундатора переяславських музеїв Михайла Сікорського

Exit mobile version