У Переяславі відзначили Всесвітній день поезії: місцеві автори читали свої вірші

У Всесвітній день поезії, 21 березня, у Переяславі відбувся особливий захід, присвячений творчості місцевих поетів. Талановиті аматори і вже відомі на Переяславщині митці декламували власні вірші, повідомляє Proslav.

У Переяславі відзначили Всесвітній день поезії: місцеві автори читали свої вірші
У Переяславі відзначили Всесвітній день поезії: місцеві автори читали свої вірші

У мистецькій галереї Переяславського Центру культури й мистецтв зібралися і люди, пов‘язані з творчістю, і її поціновувачі. Ведуча заходу Людмила Леляк зазначила, що поетичні зустрічі у цьому місці вона проводить уже третій рік.

– У нашій країні йде війна. Приходять у світ нові поезії. Сьогодні ми зібралися під гаслом: «Україна. Дім». Саме ці значення в житті кожного українця найголовніші і це є темою нашої зустрічі, яка відбувається завдяки нашим захисникам, – сказала вона.

Хвилиною мовчання вшанували полеглих за незалежність України захисників. А далі ведуча запросила присутніх поетів поділитися своїми творчими здобутками.

Зокрема, перед переяславцями виступив автор семи збірок, член Національної Спілки Письменників України Олександр Матвієнко. Свої вірші зачитала Олена Мікула – художниця, викладачка образотворчого мистецтва, яка пише за покликом душі. До мікрофона вийшла також переяславка Вікторія Шевель, доля якої пов’язана з поезією. 

Лідія Задорожна – людина творчого обдарування. Жінка пише вірші про Батьківщину, кохання, природу, війну та двох своїх синів, які захищають Україну. Вона проникливо прочитала кілька поетичних творів. Своєю творчістю на широкий загал поділилася і директорка Студениківської публічної бібліотеки Лідія Мищенко.

Власні вірші зачитала юна поетеса Даша Овсієнко, студентка КПІ, учасниця народного театру Переяславського центру культури і мистецтв. «Чутлива, тонка, ранима дівчина, а в її поезіях велетенська сила і енергія творення», – так сказала про дівчину ведуча і режисерка народного театру Людмила Леляк, яка, до слова, теж зачитала свої поезії.

Ще одна учасниця народного театру, учениця 11 класу академічного ліцею імені Івана Мазепи Софія Кияниця зачитала вірші класиків української літератури Тараса Шевченка та Володимира Сосюри.

У теплій дружній атмосфері юні та досвідчені поети поспілкувалися, обговорили плани на майбутнє та побажали одне одному творчих успіхів.

Довідково: Відзначати Всесвітній день поезії саме 21 березня вирішили на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році. Перший Всесвітній день поезії святкували в Парижі, де розташована штаб-квартира ЮНЕСКО.

«Поезія може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу, відроджуючи одвічну традицію живого поетичного слова», – зазначається в рішенні ЮНЕСКО.

Нагадаємо, у Переяславі запрацювала мобільна аудіовізуальна студія «Контента»: там молодь може безкоштовно записувати пісні й подкасти.

Exit mobile version