У Переяславі виступив скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко: презентував двогодинну концертну програму «Дух України» (фоторепортаж)

У понеділок, 6 листопада 2023 року, Храм Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого став осередком не лише духовності, а й джерелом культурного пізнання – тут відбувся виступ скрипаля, композитора, педагога, народного артиста України, співорганізатора легендарних фестивалів «Червона рута» та «Тарас Бульба», очільника «Київської Просвіти» Кирила Стеценка.  У Переяславі він презентував майже двогодинну концертну програму «Дух України». На місці події був і фотокореспондент Proslav.

У Переяславі виступив скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко: презентував двогодинну концертну програму «Дух України» (фоторепортаж)
У Переяславі виступив скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко

Співорганізаторами заходу стали Університет Григорія Сковороди в Переяславі в особі своєї бібліотеки, Відділ культури і туризму Переяславської міської ради, НІЕЗ «Переяслав» і Київська «Просвіта».

З чого все почалося та що говорили запрошені гості?

Безпосередня зустріч почалася із хвилини мовчання в пам’ять про всіх полеглих у горнилі російсько-української війни й благословення настоятеля Храму Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого отця Івана (Будняка):

«Наша душа потребує поживи, зокрема духовних концертів. Вони нас збагачують і зближують, єднають як українців. Слухаючу таку музику ми стаємо ближчими до Бога. Душа – немов струна, і в такі моменти вона настроюється на Божу благодать, спонукає дивитися в небо. Хай Бог благословить наше зібрання», – зазначив отець Іван.

«Дуже приємно, що Переяслав знову стає епіцентром культурного, мистецького життя. Що спільно з містом і всіма небайдужими ми робимо такі заходи, особливо в умовах війни. Складно у цей складний час налаштовувати себе на якісь такі приємні моменти, бо щоденно зустрічаємося з силою-силенною проблем, переживаємо їх на собі. Такі формати потрібні аби, хоч на якусь мить, ми відчували душевний спокій, гармонію, поринули в філософські роздуми. Просто жили, і відчували близькість до прекрасного. Вдячний, пане Кирилу, що ви подарували нам цю нагоду відчути вас як митця. Бажаю усім ментального здоров’я і насолоди», – додав у вітальному слові ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур. У свою чергу міський голова Вячеслав Саулко, дякуючи гостю, нагадав історію міста та поділився деталями фундаментування храму, який, свого часу, збудував як меценат.

Що зазначив Кирило Стеценко та про що програма «Дух України»?

Як скрипаль Кирило Стеценко зіграв понад дві тисячі сольних концертів в Україні, США, Канаді, Бельгії, Австрії, Португалії, Угорщині, Польщі та інших. У Переяславі сказав таке:

«Для мене велика честь виступати перед вами – в одній з трьох столиць України-Руси. Ви є частиною нашої тисячолітньої історії. Вдячний за те, що ви врахували моє побажання виступити саме в стінах храму. Моя програма написана у розпал коронавірусної епідемії і російсько-української війни, і нині я вважаю за потрібне ще більше показувати її людям як в Україні так і за кордоном. Україна – це єдність трьох сутностей: земля, люди і дух – останній надає сенсу, є поняттям багатогранним. Це серцевина нашої української ідентичності. Вона, зокрема і в музиці. Хочу піднести переможний дух України до нашої перемоги», – сказав Кирило Стеценко на початку виступу, який включив в себе авторські твори Кирила Стеценка базовані на використанні мотивів української класичної музики, починаючи з XVI століття, а також народної. Вона пронизувала кожен твір виконаний віртуозом, який своїм шаленим музичним темпераментом вмить запалив кілька десятків слухачів у залі.

У Переяславі виступив скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко: презентував двогодинну концертну програму «Дух України» (фоторепортаж)
скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко

Невеликий цикл «Інтегральний славень», виконаний для переяславців, містив мотиви п’яти славнів різних епох, починаючи з твору свого дідуся Кирила Григоровича «Благослови душе», «Оду до радості», «Ще не вмерла…», «За Україну». Надзвичайний захват викликали і його «Три українські танці» які включають себе два гайдуцькі (XVI та XVII ст. – прим.авт.) та козацький (XVII ст.). З таким же захватом сприйняли й «Думу одвічну», «Колискову для квітки», «Вавилон для Івана» або ж буковинську рапсодію й «Ой, діду». «Щедрик» та заключну композицію, авторський духовний гімн Стеценка «Серце Бога» виконували вже хором. Без перебільшень, яскравий сценічний темперамент артиста, новизна виконавських прийомів та концептуальна стрункість його інтерпретацій породжували у храмі атмосферу справжнього скрипкового дива.

Які видання також презентували у ході зустрічі?

У перервах між програмою кореспондент АрміяInform, очільник «Просвіти Київщини» Євген Букет, який приїхав разом із гостем, презентував переяславцям видання «30 війн із Zаклятим сусідом», де йдеться про понад тисячолітню історію російсько-українського збройного протистояння. Поділився, що великоформатний альбом, зручний для гортання у залі бібліотеки чи шкільному класі, з якого, поза іншими формами інтерактивної роботи, починався проєкт, аж ніяк не годився для читання під час подорожі чи, ба більше, для військовослужбовця у війську. Натомість, каже, саме для українських бійців книга кишенькового формату про 30 війн України з росією є вкрай потрібною, бо наочно доводить, що корені сучасної агресії російської федерації проти України сягають традицій збройної боротьби з російським агресором упродовж багатьох століть української історії.

У Переяславі виступив скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко: презентував двогодинну концертну програму «Дух України» (фоторепортаж)
кореспондент АрміяInform, очільник «Просвіти Київщини» Євген Букет

До слова була запрошена й директорка Переяславської художньої школи Ірина Кузьмицька. Подякувавши гостю, вона презентувала йому художній альбом «Заквітчана Україна», де її роботи доповнили вишукану поезію директорки бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольги Шкири – однієї з організаторок цього виступу.

Усі хто не мав змоги наживо насолодитися творчістю маестро, мають змогу зробити це у записі відеозаписі, адже Стеценко транслював її наживо для всіх прихильників свого таланту з усіх куточків нашої Батьківщини та зарубіжжя:

https://www.facebook.com/kyrylo.stetsenko/videos/874547104283572

Нагадаємо, у Переяславі з’явилася колекція книг із архіву відомого українського письменника Юрія Андруховича: зберігатиметься вона у бібліотеці університету.

Exit mobile version