У Раді зареєстрували законопроект щодо регулювання Telegram: про що йдеться

У понеділок, 25 березня, на сайті Верховної Ради України з’явився проект закону №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація», повідомляє Proslav.

У Раді зареєстрували законопроект щодо регулювання Telegram: про що йдеться
У Раді зареєстрували законопроект щодо регулювання Telegram: про що йдеться

У пояснювальній записці йдеться, що на відміну від платформ спільного доступу до відео, платформи спільного доступу до інформації не мають спеціального регулювання, їх провайдери не віднесені до суб’єктів у сфері медіа та не мають жодних обов’язків щодо захисту персональних даних, блокування незаконного контенту, системи комунікації з власниками сторінок/ каналів щодо поширення ними недостовірної інформації.

Охоплення Telegram в Україні в 4,5 рази перевищує YouTube та немає чіткого регулювання

«Деякі платформи спільного доступу до інформації мають багатомільйонну аудиторію в Україні. Згідно з дослідженням «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році» аналітичної компанії InMind, проведеного на замовлення Internews Ukraine, за обсягом використання для отримання новин, платформа спільного доступу до інформації Telegram перевищує YouTube (як найбільш популярну платформу доступу до відео) в 4,5 рази – 72% проти 16% відповідно. Очевидно, що платформа, яка використовується 72% українців для отримання інформації, повинна мати регулювання не менше ніж інші джерела масової інформації із значно меншим охопленням», – пояснюють народні депутати.

Автори законопроекту наголошують, що додатковим аргументом для запровадження регулювання є те, що, наприклад, платформа Telegram може бути пов’язана з державою-агресором, про що відкрито заявлялось і президентом російської федерації, російським регулятором Інтернету Роскомнадзором та іншими офіційними особами.

«Також українським державним органам на сьогодні не відомо, хто входить до структури власності таких платформ як Telegram. Водночас, створені проблеми в безпеці конфіденційності дозволяють державним органам російської федерації деанонімізовувати користувачів і стежити за ними. В медіа присутні публікації з прикладами, як технологія платформи дозволяє стежити за українськими чиновниками», – пояснюють нардепи.

Яка мета законопроекту щодо регулювання Telegram в Україні

Народні обранці зазначають, що метою законопроекту є створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів, і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіасервісів.

Основні положенні проекту закону про регулювання Telegram в Україні

Законопроект передбачає наступне:

«Прийняття проекту Закону сприятиме забезпеченню реалізації прав на свободу вираження поглядів, захисту національних інтересів України та прав користувачів медіа-сервісів», – резюмують автори законопроекту.

Нагадуємо, ворог намагатиметься посіяти паніку серед населення в інформаційному просторі. Заява Комітету з питань розвідки при Президентові України – за посиланням.

Exit mobile version