У закладах освіти планують ввести вивчення правил дорожнього руху – зареєстровано відповідний законопроєкт

У парламенті зареєстрували ініціативу щодо вивчення правил дорожнього руху в закладах освіти. Законопроєкт вже пройшов перше читання і отримав схвалення Комітету з питань освіти, науки.

У документі йдеться про внесення відповідних змін до законів «Про освіту», «Про дошкільну освіту» та «Про загальну середню освіту».

Вивчення правил дорожнього руху пропонується запровадити шляхом доповнення освітніх стандартів нормою щодо обов’язковості набуття дітьми знань з безпечного дорожнього руху.

У пояснювальній записці розповідають, що за питомими показниками аварійності та наслідками дорожньотранспортних пригод Україна є одним з лідерів серед європейських держав. У середньому в державах – членах ЄС на 100 тис. жителів припадає 5% загиблих в ДТП, тоді як в Україні такий показник становить (за даними 2019 року) 8,22% осіб.

«Однією із причин такого показника в Україні є низький рівень знань учасників дорожнього руху про вимоги безпечної поведінки на дорозі», – кажуть ініціатори.

Наголошується, що завданням держави є забезпечення виховання свідомих громадян, аби дотримання правил дорожнього руху для всіх стало «звичайною справою».

Так, автори законопроєкту вважають, що вивчати ПДР необхідно, починаючи з дошкільного віку. При цьому навчання має базуватися на тій ролі, яку діти виконують у дорожньому русі: пішоходи, велосипедисти, пасажири. У навчанні також мають бути враховані вікові особливості дітей дошкільного віку, дітей молодшої та старшої школи.

Окрім того, документом пропонується залучення до вивчення правил дорожнього руху батьків, які своїми настановами та поведінкою мають сприяти набуття дітьми вказаної компетентності.

Відмітимо, що наразі в шкільній програмі передбачено вивчення правил дорожнього руху. Проте, вивчаються лише основи та лише з позиції пішохода чи велосипедиста. До того ж, знання ПДР не перевіряють ніякими іспитами.

Нагадаємо, при Міністерстві оборони України створили Департамент з питань запобігання корупції.

Exit mobile version