У ЗСУ більше не буде «обмежено придатних»: матимуть заново пройти ВЛК

У Міністерстві оборони України повідомили, що у лавах Збройних сил більше не буде «обмежено придатних» військовослужбовців. Інформує Proslav з посиланням на видання Hromadske.

У ЗСУ більше не буде «обмежено придатних»: матимуть заново пройти ВЛК
У ЗСУ більше не буде «обмежено придатних»: матимуть заново пройти ВЛК

Таке нововведення передбачене у законопроекті №10313, який у четвер, 21 березня, Верховна Рада підтримала у другому читанні.

Відповідно, чоловіків призовного віку більше не розглядатимуть як «обмежено придатних», а ті, хто отримав такий висновок від військово-лікарської комісії, муситимуть заново пройти огляд.

Член оборонного комітету, нардеп від «Слуги народу» Юрій Здебський у коментарі виданню Liga підтвердив таке рішення.

«Задум до закону простий: мобілізувати людей, сформувати резерв, захистити нашу країну. І для цього впроваджується категорія – або ти придатний, або взагалі тебе списали й забули. Ти можеш працювати водієм, але не підеш в штурмовики, якщо обмежений у якихось своїх фізичних здібностях», – розповів він.

За його словами, мотивація такого рішення – підготовка до тривалої війни та «найгірших сценаріїв».

Крім того, закон передбачає першочергову військову освіту: людина з 18 до 25 років має пройти вишкіл, стати на військовий облік, здобути військову спеціальність, пояснив нардеп.

«Всіх людей, які за станом здоров’я придатні, від 25 до 60 років, зробити військовозобов’язаними, всі мають встати у стрій. Або ти підпадаєш під бронювання, або ти в строю – ось що передбачено законом», – додав Здебський.

Нардеп зазначив, що придатність або непридатність до військової служби регулюватиметься військово-лікарською комісією.

Тим часом у ВР проголосували за законопроект щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Також у Парламенті пропонують забрати у старост функцію вручення повісток.

Exit mobile version