Українська авіація завдала 32 удари по позиціях російських загарбників: втрати противника та оперативна інформація щодо російського вторгнення на 22 вересня 2022

Сьогодні 211-й день героїчного спротиву України повномасштабній збройній агресії з боку російської федерації. Противник і далі зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також намагається зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, перегруповує свої війська, постійно веде повітряну розвідку.

Українська авіація завдала 32 удари по позиціях російських загарбників: втрати противника та оперативна інформація щодо російського вторгнення на 22 вересня 2022

Крім цього, вдалося відбити атаки рашистів у районах населених пунктів Куп’янськ, Веселе, Зайцеве, Курдюмівка та Бахмутське.

Ракетні війська й артилерія завдали вогневого ураження по 22 об’єктах ворога. Так, під удари потрапили 7 пунктів управління різного рівня та 13 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки. Також у зону ураження потрапили склади боєприпасів, об’єкти ППО та понтонні переправи росіян.

На фоні значних втрат на фронті росіяни продовжують примусову мобілізацію на Луганщині. Значна кількість поранених, навіть із нещодавно призваних «вагнерівців», поступила до першої міської лікарні Луганська та відмовляється повернутися на фронт. 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.09 орієнтовно склали:

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

Також повідомляється, що мешканці окупованих районів Донецької області, які перебували у складі окупаційних військ, після втечі з Харківської області отримали короткострокові відпустки – до 17 вересня. Але в зазначений термін понад половина мобілізованих не прибула на місце збору в Торезі.

В окупованому Криму чоловікам заборонили виїзд без дозволу військового комісара. 

Водночас російські видання «Медиазона» і «Российская служба ВВС» ще на початку вересня підтвердили, що тільки за відкритими джерелами, зокрема повідомленнями регіональної влади, загибель понад 6 тисяч військових.  

«путін і його радники, певно, усвідомили, що нинішніх російських сил недостатньо, щоб завоювати Україну і що зусилля швидкого формування військ шляхом добровільної мобілізації досягають кульмінації, не відповідаючи потребам російських збройних сил».

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

Глава держави наголосив, що путін уже провів часткову мобілізацію, хоча оголосив про це лише тепер.

«Наші спецслужби і наші союзники про це вже сказали. Весь останній місяць він проводив мобілізацію».

«Часткова мобілізація» свідчить про те, що в росії є проблеми з офіцерами та іншими військовослужбовцями. 

«Ми вже знаємо, що вони мобілізували курсантів, – хлопців, які не вміли воювати. Ці курсанти полягли. Вони навіть не змогли закінчити навчання. Усі ці люди не можуть воювати. Вони прийшли до нас і гинуть(путінські) підрозділи просто тікають. Йому потрібна мільйонна армія, щоб прийти до нас. Тому що він бачить, що значна частина тих, хто до нас приходить, просто тікає. Він хоче втопити Україну в крові, але і в крові власних солдатів».

Володимир Зеленський також не вірить, що путін буде використовувати ядерну зброю, але не виключає цього, бо «ми не можемо зазирнути в голову цій людині». 

Глава держави переконаний, що «фіктивні референдуми» на окупованих територіях України не визнають 90% держав.

«Ми будемо діяти крок за кроком відповідно до наших планів. Я впевнений, що ми звільнимо нашу територію».

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

Як пізніше уточнив Шойгу, мобілізуватимуть тих, хто перебуває в запасі, хто вже служив, має військові спеціальності та воєнний досвід. Він також заявив, що загалом планують мобілізувати 300 тисяч резервістів, яких використають для контролю окупованих територій України.

Водночас Кремль засекретив той пункт указу путіна, що стосується кількості призовників. 

Таким чином на 210-й день війни проти України, яку путінський режим досі називає «спецоперацією», владі терміново знадобилося ще сотні тисяч солдатів до тих майже 200 тисяч, які були зібрані біля кордонів з Україною в лютому. 

Російська пропаганда обіцяла «Київ за 3 дні», а натомість уся росія через 7 місяців отримала: шквал санкцій, катастрофічне падіння економіки,, мобілізацію, статтю про в’язницю за дезертирство і здачу в полон, а також тисячі випущених із тюрем убивць, яким влада рф ще й дала зброю. 

Оголошення про мобілізацію – це свідчення слабкості та брехливості путінського режиму, який з весни розповідав, що мобілізації не буде. 

Нагадаємо, що Володін 5 травня заявляв, що мобілізації не буде.

Конашенков 26 липня – мобілізації не буде.

Голова комісії Радфеду Клімов 12 вересня – мобілізації не буде.

Пєсков 13 вересня – мобілізації не буде.

Така швидкість красномовно свідчить про справжній рівень підтримки Кремля народом. Люди чітко усвідомлюють, що путін намагається їх просто кинути у м’ясорубку війни, у якій погано навчені й підготовлені мобілізовані будуть швидко знищені. 

Той факт, що сьогодні ж Аерофлот і російська залізниця припиняє продавати квитки чоловікам віком від 18 до 65 років без довідки з військкомату, тільки сприяє паніці в росії.

Як зазначають експерти, рф не зможе нормально озброїти новобранців, бо все найновіше озброєння, зокрема й важке, вже відправлене в Україну. Максимум, на що можуть розраховувати мобілізовані, – це автомат і старі зразки озброєнь, зняті з консервації. 

Показово, що зараз російське командування відправляє бойовикам Донбасу гаубиці зразка 40-х років – Д1. 

У деяких містах рф люди вже влаштовують стихійні мітинги. Учасників таких мітингів жорстко затримує поліція.

Тим часом міністр Шойгу дав розпорядження посилити охорону військкоматів та пунктів збору.

Індекс Мосбіржі знизився на 9,61%, опустившись до 2002,73 пунктів. Це мінімальний рівень із 24 лютого, коли почалася війна в Україні.

Індекс РТС упав на 11,81% – до 1017,86 пунктів, що стало новим мінімумом із 18 серпня.

Втративши трильйони рублів капіталізації напередодні, рублевий індикатор ринку російських акцій «здувся» на таку ж суму в середу, а його накопичені збитки протягом двох днів торгів досягли майже 20%.

Ринок російського державного боргу пережив найсильніший крах від відновлення торгів 21 березня. 

Обвал акцій Сбербанку сягнув 11,2%, Газпрому – 12,8%, Роснєфті – 12,9%, Норильського нікелю – 7,6%, Аерофлоту – 8,3%.

Усього «Росморпорту» належать майже 300 кораблів, у використанні – 268. 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Байден наголосив, що цю війну «обрала одна людина», натякаючи на путіна. 

«путін знову погрожував Європі ядерною зброєю. І тепер росія набирає ще більшу кількість солдатів, росія намагається зорганізувати фейковий референдум. І це є безпосереднім порушенням хартії ООН».

Також президент США спростував тезу росіян, якою путін виправдовував вторгнення 24 лютого, про нібито «загрозу» для рф. 

«Ніхто росії не загрожував, і ніхто, крім росії, не шукав цього конфлікту. Ми попереджали, що цей конфлікт буде. Ми намагалися уникнути, але він (путін) сам висловився так, щоб не було ніяких сумнівів. путін заявив, що Україна була створена росією. І ніколи, цитую, не мала реальної держави. Десятки шкіл, лікарень, центрів культури і музеїв знищені. Ми бачили й страшніші злочини – масові захоронення, тіла, на яких були сліди тортур. Ця війна має на меті знищити Українську державу, знищити право українців на окремий народ».

Байден додав, що США хочуть закінчити цю війну на справедливих умовах.

«Але ви не можете захопити іншу територію силою. Єдина країна, яка стоїть на цьому шляху, – росія. Отже, кожен із нас зобов’язується чітко і ясно заявити: Україна має ті ж права, які має кожна суверенна країна. Ми будемо солідарні з Україною, ми будемо проти агресії росії – крапка».

Байден зазначив, що основи хартії ООН – під атакою тих, хто перекручує її для своїх політичних інтересів. 

«Я відкидаю можливість військового розширення країн. Я проти глобальної політики страху і приниження. Бо права маленьких країн такі ж, як права великих».

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон на сесії Генеральної асамблеї ООН.

«Ті, хто сьогодні мовчить, служать — проти власної волі чи таємно з певною співучастю — справі нового імперіалізму».

Макрон також сказав, що агресія росії проти України ознаменувала «повернення до епохи імперіалізму та колоній» і що світ опинився перед вибором між «війною та миром».

Він назвав дії Путіна «кричущим імперіалізмом», фактично повторивши слова президента Франції Макрона.

Також Шольц вважає анонсовані псевдореферендуми рф новим витком ескалації російської агресії, оскільки далі росія може назвати український контрнаступ «нападом на себе». 

«Якщо ми хочемо, щоб війна путіна скінчилася – ми не можемо бути байдужими до того, як саме вона закінчиться. І тому ми не приймемо миру, продиктованого росією, і не визнаватимемо ніяких псевдореферендумів. Тому Україна має бути спроможна захищатися від російського вторгнення».

«Не можна допустити безкарності за воєнні злочини й звірства, скоєні росією. Гарантування справедливості й відповідальності – це вкрай важливо. Тож Литва виступає за створення спеціального трибуналу щодо скоєних в Україні воєнних злочинів». 

Президент Литви наголосив, що тривалий мир після нинішньої гарячої фази війни можливий лише тоді, коли територіальна цілісність України буде повністю відновлена. Він закликав світ дивитися на дії, а не заяви Кремля, і «сприймати росію такою, якою вона є, а не якою малює її пропаганда».

Про це заявила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

«Оголошені так звані “референдуми” на українських територіях, окупованих російськими військами, є подальшою ескалацією конфлікту і триваючим порушенням територіальної цілісності України».

Пейчинович-Бурич наголосила, що Рада Європи «відкидає цю насмішку над демократією та підтверджує свою відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Кремлівський диктатор порушив власну обіцянку не проводити мобілізацію й підтвердив такими діями, що вторгнення рф в Україну провалюється.

«путін і його міністр оборони відправили на смерть десятки тисяч своїх громадян, погано оснащених і погано керованих. Жодні погрози та пропаганда не можуть приховати той факт, що Україна перемагає у цій війні, міжнародна спільнота є єдиною, а росія стає глобальною парією»

У Пентагоні оприлюднили інформаційний бюлетень щодо постачання озброєння, згідно з яким контракт на дрони було укладено 15 вересня. 

Серед цих росіян – бізнесмен Роман Абрамовіч, глава RT Маргаріта Сімоньян, телеведучий Владімір Соловйов, очільниця Центробанку Ельвіра Набіулліна, патріарх РПЦ Кіріл, голова Рахункової палати РФ Алєксєй Кудрін, режисер Нікіта Міхалков, депутат Держдуми Росії Валентіна Тєрешкова тощо.

Попри війну український бізнес продовжує працювати і тепер українці зможуть просувати свої товари на світовий ринок на більш вигідних умовах. 

Exit mobile version