Українські ракетники та артилеристи уразили 8 районів зосередження живої сили окупантів – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 11 січня

Триває 322 день героїчної боротьби українського народу проти російської навали. Окупанти не припиняють спроби наступати на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському напрямках, намагаються покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку. Також ворог зосереджує зусилля на захопленні Донецької області в межах адміністративного кордону, однак успіху в цьому не має.

Українські ракетники та артилеристи уразили 8 районів зосередження живої сили окупантів – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 11 січня

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області, Стельмахівка – Луганської та Спірне, Роздолівка, Веселе, Бахмут, Кліщіївка, Майорськ, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Пречистівка на Донеччині.

«Оборонці Соледара зараз роблять усе можливе, щоб виснажити ворога, максимально знизити його потенціал, щоби навіть якісь його тактичні невеликі успіхи, вели до великої “піррової” перемоги».

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Українські ракетники і артилеристи уразили 3 пункти управління, 2 позиції російських ракетних військ та артилерії і 8 районів зосередження живої сили окупантів.

Станом на ранок 11 січня загальні втрати загарбників склали:

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.01.23 орієнтовно склали

Повідомляється, що минулої доби сили оборони Таврійського напрямку артилерією уразили російський катер на Дніпрі в районі острова Білогрудий.

Рух опору – це люди, які можуть проводити розвідку, виявляти необхідні дані, координати й комунікувати із підрозділами Сил оборони України, при цьому перебуваючи у тилу ворога, на окупованих ним землях.

ССО постійно проводить підготовку цих підрозділів, зокрема на північних кордонах нашої країни, і це ще один дієвий інструмент для стримування планів противника.

«У кожного українця, у кожного хто зараз захищає нашу землю не тільки фронті, але і в тилу робить свою роботу задля перемоги, – мета одна. Це – щоб російський окупант покинув нашу територію в тих рамках, в яких ми її отримали в 1991 році».

Із 15 січня рф планує чергову хвилю мобілізації й наступ з метою захоплення нових територій України, однак ЗСУ готові до відбиття наступу і водночас до подальшого визволення української землі.

Наразі точні плани щодо українського наступу не розкриваються, однак «є завдання верховного головнокомандувача і є плани Збройних сил із визволення територій України».

«Вони (росіяни) розуміють, що програють, і доказом цього можуть бути спорудження фортифікаційних споруд на тимчасово окупованих територіях: у Запорізькій області, на півдні окупованої Херсонщини, так і на півночі Криму. Тобто вони чітко розуміють, що там їм треба буде вести бойові дії, і вони вже там будують оборонні споруди».

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Також Служба безпеки розслідує понад 1,5 тис. кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. 

Зокрема, у серпні затримали диверсійно-розвідувальну групу російської воєнної розвідки. Російська агентура готувалася до вбивства міністра оборони та керівника ГУР, а також відомого українського активіста.

Під час візиту, який тримався в таємниці з міркувань безпеки, Бербок супроводжували міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та посол України в ФРН Олексій Макеєв.

«Це місто є символом абсолютного божевілля російської агресивної війни в Україні. Для мене важливо, щоб ми не втрачали з поля зору місце України в нашій європейській родині, навіть у цю зиму війни», – сказала Бербок у Харкові.

На першому етапі планують замінити до 500 тис ламп у шести регіонах України. Після цього орієнтовно за два тижні проект запуститься у звичайному режимі по всій території Україні.

Кожен зможе подати заявку через “Дію”, а потім отримати 5 нових ламп у найближчому відділені “Укрпошти”. Увесь процес буде максимально простим і швидким.

Такі дані соцопитування оприлюднило ТОВ «Інфо Сапієнс».

47% упевнено стверджують — реформи в інтересах самої України і ЄС має вимагати їх виконання якомога швидше.

Здебільшого українці усвідомлюють, що якість впровадження реформ є важливішою, ніж швидкість: 59% громадян зауважують, що для того, щоб привести законодавство України у відповідність до права ЄС, українській владі необхідно якомога краще готувати всі потрібні закони, проводити всі належні обговорення, хай навіть це займе багато часу. Думку про те, що закони потрібно ухвалювати якнайшвидше, хай навіть потім їх доведеться доопрацьовувати, підтримує лише третина населення — 36%.

Більшість громадян упевнені, що Україна стане членом ЄС у коротко- або середньостроковій перспективі: 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1-5 років. 27% воліють не називати конкретних цифр, обираючи опцію «щойно закінчиться війна». Лише 6% громадян вважають, що Україна вступить в ЄС у наступні 10 років.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

За підрахунками експертів, витрати бюджету рф у 2022 році перевищили планові майже на 8 трлн. Таким чином тільки офіційно путінський режим витратив на війну та вбивства людей (прямо й опосередковано) понад 100 мільярдів доларів.

При цьому витрати на медицину, освіту, підтримку пенсіонерів продовжують скорочувати а через оголошену мобілізацію з рф уже втекли близько мільйона найбільш працездатного населення.  

Просто пропаганда заявила про 89 загиблих і все, однак після складання списків виявилося, що там кілька сотень прізвищ. 

Тож Міноборони росії і далі продовжує повторювати свою мантру про «потєрь нєт», а от чомусь самі росіяни навіть у телефонних розмовах кажуть про десятки загиблих у кожному містечку, про переповнені пораненими всіх госпіталів на кордонах з Україною. 

При цьому поки більшість росіян продовжує вірити в пропагандистський міф, що війну розв’язало НАТО, а в Україні росіяни б’ються з польськими найманцями. Росіяни вперто не хочуть визнавати, що програють українській армії, і максимум, що можуть зробити – це іти нахрапом на українські позиції, засіваючи землю вбитими й пораненими. 

Китай вважає за можливе, що росія не зможе здобути перемогу над Україною і вийде з конфлікту в статусі малозначущої держави, ослабленої політично та дипломатично на світовій арені. 

Деякі китайські чиновники у приватних дискусіях визнають принаймні певний ступінь недовіри до путіна особисто. За словами джерел видання, російський президент не попереджав Сі Цзіньпіна про намір вторгнутися до України.

Тепер Китай хоче знизити напруженість у відносинах із Заходом, зміцнити позиції в Європі та пропонує себе не лише в ролі можливого миротворця, а й готовий взяти участь у післявоєнному відновленні України.

«Багато з цих бійців (ПВК Вагнера) – не висококваліфіковані піхотинці, а ув’язнені, у багатьох випадках звинувачені та засуджені за тяжкі, насильницькі злочини. Вони воюють в Україні, бо їм пообіцяли помилування. Це само по собі огидно. Ми вказали на те, що це пахне відчаєм. І це не змінить результат війни», – заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс.

У 2022 році на території росії сталося понад 130 інцидентів, зокрема 28 авіакатастроф, що викликало занепокоєння в експертів у цій галузі. 

Основною причиною масових поломок може бути відсутність належного обслуговування бортів через дефіцит запчастин у країні, оскільки компанії, що виготовляють літаки, вийшли з російського ринку.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Таку заяву вона зробила під час спільного брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і главою Євроради Шарлем Мішелем.

«Я вважаю, що Україна повинна отримати всю необхідну зброю, якої вона потребує, щоб вони могли впоратися із захистом своєї батьківщини. Це означає, звичайно, передові системи ППО, але також інші види передового військового обладнання, стільки, скільки необхідно для захисту України», – сказала фон дер Ляєн.

Глава Євроради Шарль Мішель сказав, що підтримує надання Україні більшої кількості озброєння, не уточнюючи його конкретних видів. 

«Є агресор – Кремль, і є жертва – народ України. Я радий, що в останні тижні й місяці після початку війни держави-члени були здатні надсилати всі більше й більше військового обладнання Україні. Я повністю підтримую такий підхід. Європейська рада багато разів повторювала заклик до більшої військової підтримки України, щоб гарантувати їй здатність захистити себе. Тому що ми знаємо, що вони борються за своє майбутнє, але також за наші спільні цінності».

Урсула фон дер Ляєн також заявила, що ЄС розширить санкції на тих, хто військовими засобами підтримує російську війну, наприклад, Білорусь чи Іран.

«Наша відданість Україні залишається непохитною. На сьогодні ми надали понад 200 одиниць бронетехніки. Велика Британія була першою європейською країною, яка пожертвувала летальну зброю, і ми прагнемо зрівнятися або перевищити рівень торішнього фінансування у 2023 році».

Дизельні обігрівачі місто зможе використовувати у пунктах незламності й пунктах обігріву. Вони мобільні й здатні нагріти великі приміщення.

Генератори потужністю 7,5 кВт будуть розподілені по комунальних закладах Миколаєва, щоб забезпечити їх роботу під час відключень світла. 

Правова база буде створена до кінця січня після того, як уряд у Таллінні в кінці грудня доручив міністерствам розробити план конфіскації активів.

«Ми, Туреччина, підтримуємо цей план і продовжуємо нашу роботу, попри війну, переговори тривають у багатьох вимірах. Іде війна, але ми взаємодіємо з обома сторонами. Намагаємося покінчити з цією війною якнайшвидше».

Повідомляється, що переносний комплект VAMPIRE дозволить сухопутним військам України виявляти та збивати ворожі безпілотники, а також захищатися від наземних загроз із боку противника.  

Модернізовані Т-72 мають потужніший двигун, нові системи зв’язку, цифрової діагностики, сучасні системи прицілювання, а також додаткову динамічну броню. 

У 2022 році компанія Excalibur Army поставила в Україну близько 100 одиниць військової техніки, зокрема модернізовані танки Т-72, артилерійські системи, ракетні установки та БМП.

«Написав коротке побажання хоробрим українським захисникам на танку Т-72, який вирушить в Україну. Переконаний, що українці переможуть у боротьбі з російським агресором».

Про це повідомила міністр оборони країни Інара Мурнієце. За її словами, «список військової підтримки Латвії вже в кишені».

«Переважна більшість розслідувань проводиться у країнах ЄС. З 21 країни, де проводяться опитування, 14 є членами ЄС. Ще чотири країни, включаючи Україну, перебувають у Європі, але не є членами ЄС, і ще три країни не входять до Європи – США, Канада та Велика Британія», – сказав Хамран.

На його думку, збирання доказів основних злочинів та їх аналіз, який призведе до обвинувачень, «буде довгим шляхом, який триватиме кілька років». 

Євроюст є агентством Європейського Союзу (ЄС) зі співробітництва в галузі кримінального правосуддя, в рамках якого національні судові органи співпрацюють у боротьбі із серйозною транскордонною організованою злочинністю.

Exit mobile version