Український кіберспорт: які має досягнення та як розвивається

Кіберспортивні змагання збирають прихильників біля екранів з усього світу. Турніри по Dota 2, Counter-Strike 2 та Pub G проводяться на регулярній основі з неймовірними призовими фондами. На них кваліфікуються колективи з різних країн.

Не виключенням є й наша країна, команди з якої постійно розвиваються й гідно конкурують з провідними гравцями. Кіберспортивні команди в CS 2 з України мають у своєму активі не один десяток перемог, що привертає увагу не тільки фанатів, а й спонсорів. Останнє дає змогу спортсменам зберігати концентрацію й не витрачати власні ресурси на організаційні моменти.

Досягнення українського кіберспорту

Зародження кіберспорту в Україні відбулося ще у 2000-х роках. Тоді організовувалися невеликі локальні турніри, у яких здебільшого змагалися ентузіасти. Наразі дві вітчизняні команди з CS демонструють гарні результати. Їхній рейтинг:

  1. Natus Vincere – 805 балів, 77% перемог, 2 місце у загальному рейтингу;
  2. Monte – 97 балів, 48% перемог, 22 місце.

Команда NAVI (Natus Vincere)

На світових майданчиках українські кіберспортсмени проявили себе вже після появи у 2009 році команди NAVI, що перекладається, як «народжені перемагати». Саме вона у 2011 році на першому міжнародному турнірі The International з Dota 2 здобула перемогу й отримала солідний чек – 1 млн доларів. Згодом – у 2021 році перемога на мейджор-турнірі PGL Major Stockholm з CS:GO.

А нещодавно, 1 квітня 2024 року, Natus Vincere виборола перше місце на першому чемпіонаті світу з Counter-Strike 2.

Турнір проходив у столиці Данії Копенгагені. У гранд-фіналі українська команда зустрілася з опонентами зі Сполучених Штатів Америки FaZe Clan. Фінальний рахунок 2:1 зафіксував перемогу перших.

За це NAVI отримали $500 тисяч й путівки на турніри BLAST Premier World Final та Esports World Cup 2024.

Яка ситуація з розвитком кіберспорту в Україні

У зв’язку зі зростанням популярності у 2021 році Федерація кіберспорту України отримала статус Національної. Її очолює Іван Данішевський, який разом з Артуром Єрмолаєвим, Антоном Маркеловим та Едуардом Анохіним займаються:

Exit mobile version