В Україні хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики в рекламі та маркетингу: що відомо

Нардепи пропонують обмежити використання військової та патріотичної тематики в рекламі і маркетингу. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроєкт – «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі».

Про це повідомляє ProSlav, посилаючись на сайт Верховної Ради України.

В Україні хочуть обмежити використання військово-патріотичної тематики в рекламі та маркетингу: що відомо

Ініціаторами виступили народні депутати Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Максим Бужанський, Микола Княжицький та інші. Вони пояснюють, що законопроєкт підготовлено на тлі необхідності перешкодити використання в комерційних цілях подій, під час яких загинули люди, а також унеможливити випадки використання інших чутливих назв, образів та знаків, пов’язаних з опором російській агресії.

У документі пропонується внести зміни до двох законів: «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» та «Про рекламу». Йдеться саме про обмеження використання військово патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі.

Водночас обмеження не поширюються на рекламу кіно-, відео- та видавничої продукції, що присвячена висвітленню подій, пов’язаних зі здійсненням заходів з національної безпеки й оборони, відсічі та стримування російської збройної агресії.

Автори законопроєкту зазначають, що останнім часом спостерігається експлуатація військово патріотичної тематики в комерційних цілях.

«Ідеться не лише про те, що мотиваційний патріотичний контент “копіюється” у сферу роздрібних продажів. Прикро, що в маркетингових комунікаціях виробники споживчих товарів і послуг вдаються до недоречного використання трагічних подій війни, назв постраждалих міст, патріотичних закликів і військових вітань. Ідеться про реєстрацію торговельних марок алкогольних напоїв, харчових продуктів, інших товарів (ТМ “Героїчна Буча”, “Комбуча зі смаком цитруса”, насіння редису “Азовсталь” та інші приклади), назви акцій для клієнтів, слогани реклами, які застосовують чи обігрують воєнну тематику у необережний, а подеколи й просто у неприпустимий спосіб. На жаль, у таких випадках професійна етика часто не спрацьовує, аби виставити необхідні бар’єри при прийнятті рішень про назви товарів чи запуск рекламних кампаній, знижок, акцій з використанням понять, подій і назв, які мають трагічну конотацію або вимагають особливої шани», – зазначається в пояснювальній записці.

Водночас законодавство не забороняє реєструвати торговельні марки з використанням назв міст-героїв чи видатних битв, інших символів стійкості українських воїнів та опору громад, а так само не забороняє їх використання в комерційній рекламі.

Як українські бренди хайпують на темі війни – читайте в матеріалі ProSlav.

Exit mobile version