В Україні розгортають «Пункти незламності»: що це та де їх шукати в Переяславській громаді

В Україні запускають новий проєкт підтримки людей – «Пункти незламності». Він передбачає можливість для кожного українця безкоштовно зігрітись чи підзарядити гаджет навіть в умовах тривалого знеструмлення населеного пункту. Підготовлено вже понад 4 тисячі таких пунктів, проте у планах – ще більше.

Про це повідомив у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський.

«Місце твоєї безпеки під час тривалого відключення електроенергії чи тепла»: в Україні розгортають «Пункти незламності»

«Якщо знову відбудуться масовані російські удари і якщо буде розуміння, що за години постачання електрики не відновити, то активується робота «Пунктів незламності» – там усі базові послуги. Це електрика, мобільний звʼязок та інтернет, тепло, вода, аптечка. Абсолютно безкоштовно й цілодобово», – пояснює Зеленський.

Пункти працюватимуть при всіх обласних та районних адміністраціях, також при школах, будівлях ДСНС тощо. Мапа таких пунктів по всій країні розміщена на спеціальному сайті – вона постійно оновлюється.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко відмічав, що згодом планується обладнати усі ПН системами супутникового зв’язку Starlink.

Комплектування та функціонування Пунктів незламності здійснюватиметься з урахуванням наявного ресурсу органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Зазначається, що кожен ПН матиме можливість розмістити від 40 до 500 осіб.

Крім того, в усіх ПН можна буде дізнатись, де працюють найближчі АЗС, банківське відділення, аптека, магазин тощо.

Біля кожного ПН працюватимуть чергові, які допомагатимуть розподілити людей та слідкуватимуть за ситуацією.

У Переяславській громаді на даний момент будуть діяти три пункти обігріву, куди можна буде прийти під час вимкнення електроенергії.

Володимир Зеленський відмітив, що до проєкту долучився і український бізнес. Ба більше, будь-який український підприємець може запропонувати свої послуги для розміщення на своїй території таких пунктів. Для того, аби бізнес міг долучитись до проєкту, на сайті створена спеціальна форма, яку необхідно заповнити.

«Усі ми маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв, з урахуванням того, які терористи воюють проти нашого народу та що вони намагаються зробити», – наголошує президент.

Українська влада рекомендує вже зараз записати адреси найближчих Пунктів незламності на випадок аварійного відключення зв’язку чи електроенергії, якщо не буде можливості швидко відновити світло у вашому населеному пункті.

Нагадаємо, що в Україні також презентували інтерактивну карту із закладами, які працюють під час вимкнення електропостачання.

Exit mobile version