В Україні вводять в обіг банкноту, присвячену 300-річчю Григорія Сковороди: чим вона особлива

Уже завтра Національний банк України вводить в обіг нову пам’ятну банкноту номіналом 500 гривень, присвячену 300-річчю від дня народження видатного українського філософа, богослова, поета, музиканта, педагога – Григорія Сковороди.

Як передає ProSlav, про це повідомили в пресслужбі НБУ.

В Україні вводять в обіг банкноту, присвячену 300-річчю Григорія Сковороди: чим вона особлива

У фінустанові діляться, що ця пам’ятна банкнота відтворює дизайн банкноти номіналом 500 гривень і водночас має важливу відмінність – на її лицьовому боці нанесена символіка до святкування 300-річчя Григорія Сковороди.

«Григорій Сковорода – унікальна, неординарна, яскрава особистість, а його творчість залишається актуальною впродовж століть. Він вважав, що головне в житті – свобода, яка сьогодні – безцінний скарб для кожного українця! Святкування його ювілею – одна з ключових культурно-мистецьких подій 2022 року. І не лише в Україні, адже ЮНЕСКО визнало Григорія Сковороду одним із п’яти найвидатніших мудреців людства», – прокоментував заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

У Нацбанку зазначають, що пам’ятна банкнота містить усі елементи захисту банкноти номіналом 500 гривень зразка 2015 року. Додатково на її лицьовому боці на місці водяного знака нанесено трафаретним друком спеціальною оптично-змінною фарбою офіційну символіку до святкування 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди – «Світ Сковороди». Цей напис поступово змінює колір під час зміни кута нахилу банкноти (від світло-зеленого до темно-зеленого).

Тираж банкноти – 50 000 штук. Ціна в конверті – 541 грн, у сувенірній упаковці – 554 грн. Придбати її можна через банки-дистриб’ютори, зокрема ПриватБанк, Таскомбанк, Укргазбанк, Радобанк.

Дивіться атмосферне відео від юних джур рою «Переяславські козаки» для вашого святкового настрою.

Exit mobile version