Відправляємо на смітник історії вулиць на честь пушкінів, суворових і горьких: в Україні заборонили назви, пов’язані з росією

В Україні заборонили назви, які символізують державу-агресорку або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця й діячів, які здійснювали військову агресію.

Про це йдеться в Законі про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Відправляємо на смітник історії вулиць на честь пушкінів, суворових і горьких: в Україні заборонили назви, пов’язані з росією

На сьогоднішньому засіданні Верховної Ради України за закон в цілому проголосували 248 нардепів.

«Закон спрямований на деколонізацію топоніміки та впорядкування використання у населених пунктах України географічних назв та символіки держави, яка вчинила збройну агресію проти України… З метою повного відновлення української історично-національної топоніміки, осучаснення її іменами новітніх Героїв у боротьбі з ворогом», — зазначено у пояснювальній записці.

Нововведені зміни будуть передбачати заборону присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта.

Відправляємо на смітник історії вулиць на честь пушкінів, суворових і горьких: в Україні заборонили назви, пов’язані з росією
фото Радіо Свобода

«Або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму. Зокрема, й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або тимчасово перебували на території держави-окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів», – додають ініціатори.

У законі також нагадують, що за часів російського панування український народ цілеспрямовано намагалися асимілювати, викорінити його мову та культуру, зруйнувати його етнічну самобутність та піддавали систематичним репресіям, які забирали життя мільйонів людей.

«Прийшов час зробити те, що держава мала зробити ще 30 років тому, – дати українським містам назви на честь значущих постатей української історії. Ми зобов’язані відправити на смітник історії сотні вулиць на честь пушкінів, суворових, горьких, гагарінів і комарових. Якщо не зараз, то коли?», – наголошує народний депутат від «Голосу» Роман Лозинський

Дане рішення прискорить дерадянізацію і дерусифікацію країни.

Нагадаємо, Верховна Рада України затвердила новий термін військового контракту.

Exit mobile version