“Він писав про єврейський і український народ разом” – у Переяславі вшанували пам’ять Шолома-Алейхема

Сьогодні, 2 березня, у мистецькій галереї ЦКМ у Переяславі вшанували пам’ять єврейського письменника, драматурга, чиє життя було тісно пов’язане з Україною і Переяславом. Proslav відвідав захід та готовий поділитися враженнями.

Ірина Кучеренко, голова товариства єврейської культури у Переяславі, розповіла школярам та присутнім про життя Соломона Рабиновича (справжнє ім’я Шолома-Алейхема). Він народився у Переяславі у 1859 році у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули у Воронькові. Свою старість він зустрів у Нью-Йорку, де він і помер. 

“Сьогодні, 2 березня – його день народження. Шолом Алейхем дуже одіозна і визначна постать. Він описував усе сміхом, таким собі чорним гумором. Наче і сміятися хочеться, а потім плакати. Він писав про єврейський і український народ разом.” – говорить Ірина Кучеренко. До речі Шолом-Алейхем перекладається як “Мир Вам”. Так він підписував свої твори і саме ці слова стали його псевдонімом.

Також присутні могли почути єврейську музику, яку виконували музиканти Владислав Брик, Юрій Дебеляк та Вадим Ноздровський.

Вихованці народного театру під керівництвом Людмили Леляк зачитали для присутніх частину із твору Шолома-Алейхема “З ярмарку”.

Головні герої творів Шолом-Алейхема — бідні «маленькі люди», які, попри важке, злиденне життя, оптимістично дивляться у майбутнє, з гумором оцінюють своє становище, вірять у справедливість та мудрість Творця.

“Я б не проміняв Переяслав на три Нью-Йорка”, – так говорив Шолом-Алейхем, доповнила пані Ірина.

У Переяславі розташована садиба-музей Шолом-Алейхема (на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини), відкритий в 1978 році на честь 120-річчя з дня народження письменника.

Нагадаємо, Для українок запустили бізнес-акселератор: приєднуйся, якщо хочеш розпочати власну справу або розвинути вже наявну.

Exit mobile version