Виплати ВПО продовжили ще на місяць: далі допомогу отримуватимуть тільки певні категорії

Кабінет міністрів України продовжив виплату компенсації на проживання внутрішньо переміщеним особам ще на місяць. Після 1 березня гроші отримуватимуть лише пенсіонери та деякі інші категорії українців, передає Proslav.

Виплати ВПО продовжили ще на місяць, далі допомогу отримуватимуть тільки певні категорії
Виплати ВПО продовжили ще на місяць, далі допомогу отримуватимуть тільки певні категорії

Про це в ефірі телемарафону заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

«Враховуючи певну трудність людям, особливо в зимовий період, знайти роботу… ми спільно з урядом вирішили ще на місяць абсолютно всім до 1 березня продовжити існуючі умови виплат», – пояснила вона.

За її словами, один місяць продовження виплат коштує бюджету більше 6 млрд гривень.

Водночас після 1 березня виплати зможуть отримувати лише пенсіонери, які отримують менше 9 444 гривні. Також допомогу продовжили для людей з інвалідністю першої та другої груп, дітям з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повідомила Жолнович.

Виплати отримуватимуть і родини, які працевлаштувалися минулого року, але мають менше 9400 гривень доходу на кожного члена сім’ї, розповіла міністерка.

Хто може втратити виплати

Лютий – останній місяць для деяких ВПО посприяти своїй зайнятості. З 1 грудня 2023 року запрацювала норма для ВПО, яка вимагає, щоб непрацююча особа працездатного віку протягом трьох місяців з дня призначення допомоги сприяла своїй зайнятості:

Якщо така людина не сприятиме своїй зайнятості або не набуде статусу безробітного протягом трьох місяців з дня призначення допомоги, виплату їй допомоги буде припинено з місяця, що настає після закінчення тримісячного строку. Таким чином, вже у березні 2024 році можуть бути випадки припинення виплати допомоги через невиконання цієї вимог.

Кому з ВПО продовжать виплати

Згідно з постановою КМУ № 332 виплати ВПО можуть призначатися на другий шестимісячний період без додаткового звернення тим переселенцям, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року.

Таким чином, виплати визначеним категоріям ВПО будуть продовжувати автоматично ще на пів року, починаючи з 1 лютого 2024 року, оскільки перший шестимісячний період закінчується для них 31 січня 2024 року.

Раніше прийняли рішення, що з 1 грудня 2023 року виплати ВПО продовжуватимуть деяким категоріям отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення. Це нововведення передбачено постановою КМУ від 21 листопада 2023 року № 1226.

Відповідна допомога сім’ї буде продовжена автоматично ще на пів року, якщо:

Що відомо про виплати для ВПО

Нагадаємо, внутрішнім переселенцям виплачують з державного бюджету щомісячну компенсацію на проживання у розмірі 2 тисяч гривень та 3 тисячі гривень особам з інвалідністю і дітям.

Рішенням уряду, для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року вона автоматично продовжується тільки на 6 місяців, тобто до 31 січня 2024 року.

Нагадаємо, які умови призначення пенсії за віком у 2024 році.

Exit mobile version