«Я за те, щоб ми працювали конструктивно на користь нашої громади, а не влаштовували міжусобні розбірки»: депутатка Аліна Римар нагадала про дотримання регламенту Переяславської міської ради (ВІДЕО)

На засіданні чергової сесії Переяславської міської ради 21 березня місцева депутатка Аліна Римар виступила перед присутніми щодо дотримання регламенту міської ради. Вона поінформувала й нагадала деякі правила, яких необхідно дотримуватися усім без виключення. У тому числі громадянам, які виявили бажання бути присутніми у сесійній залі, передає Proslav.

Депутатка Аліна Римар нагадала за дотримання регламенту Переяславської міської ради

На початку свого виступу вона зазначила, що через об’єктивні причини була відсутня на останніх засіданнях міської ради, однак спостерігала за тим, що відбувається у залі на трансляціях на Youtube-каналі.

«Чесно кажучи, мене неприємно здивувало те, що я побачила – як з боку громадських активістів, так і посадовців міської ради. Зокрема, я хотіла би зазначити, що основним законом у нашій країні є Конституція. Відповідно до неї, місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою у порядку, встановленому законом. Частина 15 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування» говорить нам про те, що порядок роботи сесії та інші процедурні питання визначаються регламентом ради», – зазначила пані Римар.

Вона нагадала, що 17 листопада 2020 року у Переяславській міській раді було затверджено регламент Переяславської міської ради VIII скликання. У першій статті йдеться, що дотримання даного регламенту є обов’язковим для всіх депутатів ради, міського голови, підприємств, установ та організацій не залежно від форми власності, а також для жителів громади, які виявили бажання прийняти участь у пленарному засіданні.

Звернення до місцевих активістів

Депутатка Римар вирішила розділити свій виступ на три частини, першу з яких вона присвятила громадським активістам.

«Я з усією повагою завжди ставилася до тих людей, які мають активну життєву позицію, які висловлюються у конструктивний спосіб, які намагаються брати активну участь, у тому числі, в місцевому самоврядуванні. Але, Галина Михайлівна (звертається пані Римар до місцевої активістки – ред.), ну це ж жах! Є елементарні правила поведінки, спілкування, етики. Мені шкода, що я маю стояти за цією трибуною й розповідати про них», – зауважила Аліна Михайлівна й повернулася до регламенту Переяславської міської ради.

«Я за те, щоб ми працювали конструктивно на користь нашої громади, а не для того, щоб влаштовувати міжусобні розбірки», – депутатка Аліна Римар нагадала за дотримання регламенту Переяславської міської ради

Зокрема, вона нагадала текст частини 7 статті 3: «Жителі громади, які хочуть взяти участь у сесії повинні подати заяву не менш, ніж за добу».

«Ми декілька сесій тому взагалі спростили цю процедуру до абсурду. Тобто, охочим потрібно вдома від руки написати заяву, сфотографувати її та надіслати нам до відділу. Все! Але деякі жителі громади навіть цього не можуть зробити, бо виявляється, що ці правила нібито необов’язкові. Так не буває! Якщо правила є – їх потрібно дотримуватися», – наголосила пані Римар.

Звернення до міського голови Переяслава

Після цього місцева депутатка звернула увагу на дії міського голови Переяслава Вячеслава Саулка. Вона зазначила, що на минулій сесії мер кілька разів порушував регламент ради.

«Вячеславе Володимировичу, ви декілька разів на минулій сесії порушували депутатське право Андрія Іващенка, який декілька разів просив поставити на голосування процедурне питання, а ви одноосібно вирішили, що ставити його на голосування не будете. Я б хотіла нагадати, що у вас у цій сесійній залі є один голос. Також є ще 26 депутатів, які мають таке ж право голосу, як і ви. Давайте спільно вирішувати, що ми у цій сесійні залі будемо слухати, а що – ні», – наголосила пані Римар.

«Я за те, щоб ми працювали конструктивно на користь нашої громади, а не для того, щоб влаштовувати міжусобні розбірки», – депутатка Аліна Римар нагадала за дотримання регламенту Переяславської міської ради

Нагадування про положення регламенту Переяславської міської ради

Під час виступу місцева депутатка запитала присутніх, чи хтось взагалі читав регламент Переяславської міської ради й нагадала за деякі положенні.

«І головне – всі кожну сесію так згадують про регламент, смикають голову регламентної комісії. Мені просто цікаво, а чи хтось взагалі читав цей регламент? Бо тут є така чудові статті, яка називається Норми депутатської етики та дисципліни, Заходи впливу за порушення вимог регламенту. Так от, відповідно до цих статей, у цій сесійній залі ми повинні працювати на засадах взаємоповаги. Під час виконання повноважень для міського голови й депутатів є неприпустимим вживання образливих, неетичних, лайливих висловів по відношенню до громадян та депутатів», – зазначила Аліна Михайлівна.

Також Римар вказала, що неприпустимим є критика депутата, щодо його вибору під час голосування окремого питання.

«Більше того, під час пленарного засідання міський голова, депутати, а також присутні на засіданні члени територіальної громади не повинні заважати виступаючому і слухачам діями, які перешкоджають викладенню або сприйняттю виступу, здійсненню голосування та збиттю його підсумків. Зокрема, вигуками, оплесками, вставаннями тощо, Галина Михайлівна (вдруге звертається до місцевої активістки – ред.)», – долала вона.

Заходи можуть застосовуватися до порушників регламенту Переяславської міської ради

Водночас Аліна Михайлівна зазначила, що за порушення регламенту до порушника можуть застосовуватися такі заходи впливу, як:

«Стягнення застосовується за процедурним рішенням ради. Тобто, для цього достатньо 9 голосів. І якщо до порушника застосований захід такий, як видалення із залу пленарного засідання і він самостійно відмовляється це виконати, то для цього у нас є представники правоохоронних органів, які, відповідно до статті 36 закону «Про Національну поліцію», уповноважені вимагати від особи залишити визначене місце на певний строк або заборонити чи обмежити особі доступ до визначеної території або об’єкта, якщо це необхідно для забезпечення публічної безпеки і порядку, – сказала вона й підкреслила, що це правило стосується усіх учасників процесу. – Як громадський активістів, Галино Михайлівно (вже втретє звертається до місцевої активістки – ред.), так й до депутатів та міського голови».

«Я за те, щоб ми працювали конструктивно на користь нашої громади, а не для того, щоб влаштовувати міжусобні розбірки»

Наприкінці виступу пані Римар вчергове закликала усіх присутніх не перетворювати сесію в балаган.

«Ви хочете виступити – добре. Підніміть руку і скажіть. Але давайте не по кожному питанню. Теж є якісь межі розумності. Я, наприклад, приходжу на сесію не для того, щоб витрачати найцінніше, що у мене є, мій час, задля вислуховування комплементарних виступів на адресу міського голови чи хвилі хейту. Ви хочете висловитися – будь ласка йдіть у кабінет міського голови й висловлюйте. Я за те, щоб ми працювали конструктивно на користь нашої громади, а не для того, щоб влаштовувати міжусобні розбірки. Дякую за увагу», – закінчила Аліна Михайлівна.

Нагадаємо, за деякі випадки, які ставалися у міській раді, які викликали активне обговорення у громаді:

Тим часом у Переяславській міській раді проголосували за виділення 1 млн грн на закупівлю необхідного обладнання для однієї з бригад ТрО.

Exit mobile version