Як отримати компенсацію за працевлаштування ВПО: детальна інструкція

Роботодавці в Україні можуть отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб – вона надається у розмірі 6 500 грн протягом двох місяців.

Як отримати компенсацію за працевлаштування ВПО: детальна інструкція

Як розповідають у  громадському холдингу «Група Впливу», компенсація надається за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Умовами сплати компенсації є:

Зверніть увагу – компенсацією витрат ВПО може бути працевлаштована один раз.

Відповідно до змін від 6 квітня 2022 р. можливість отримання компенсації поширюється на роботодавців, що працевлаштували ВПО, які стали на відповідний облік, вже після працевлаштування.

Компенсацію не зможуть отримати роботодавці, які є:

Як отримати компенсацію за працевлаштування ВПО? (оновлений)

Алгоритм отримання компенсації

1. Подання заяви про компенсацію витрат.

Заява подається роботодавцем не раніше ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування до центру зайнятості за адресою роботодавця. Заява подається:

До заяви, поданої до центру зайнятості в паперовій формі, додаються:

Для подання заяви через портал «Дія» роботодавець повинен: 

2. Підтвердження відомостей.

Після підтвердження відомостей інформація вноситься до Реєстру роботодавців – отримувачів компенсації витрат. 

3. Надання або відмова у наданні компенсації. 

Рішення приймається регіональним центром зайнятості й оформлюється наказом протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця.

Важливо! У призначені компенсації може бути відмовлено у разі невідповідності роботодавця вимогам та/або невідповідності працевлаштованої особи критеріям, визначених Порядком.

4. Повідомлення про прийняте рішення.

Повідомлення надсилається роботодавцю протягом трьох календарних днів у спосіб, обраний роботодавцем для подання заяви.

5. Перерахування коштів.

Перерахування коштів здійснюється протягом п’яти робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації витрат або отримання відомостей із Реєстру роботодавців – отримувачів компенсації витрат  (у разі подання через портал «Дія»).

6. Підтвердження продовження зайнятості.

Для отримання компенсації витрат за другий місяць роботодавець підтверджує продовження зайнятості ВПО через портал «Дія» або через повідомлення центру зайнятості, зокрема й електронно. 

7. Перерахування коштів за другий місяць.

Перерахування здійснюється протягом пʼяти робочих днів після надходження повідомлення про підтвердження продовження зайнятості. 

Важливо! У разі припинення трудових відносин до завершення строку виплати компенсації витрат роботодавець протягом п’яти робочих днів із дня такого припинення зобов’язаний повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості. Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат (6 500 грн) та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць.

Роботодавець і працівник несуть відповідальність за достовірність документів і відомостей, які є підставою для надання компенсації витрат. Центр зайнятості може здійснювати всі необхідні перевірки. У разі порушення кошти мають бути повернуті добровільно або згідно з рішенням суду.

Нагадаємо, в Україні вийшов новий освітній серіал про протидію боулінгу.

Exit mobile version