Як підготувати дитину до повітряних тривог під час навчання: корисні поради та вправи

Під час повітряної тривоги у школі дитина може відчути паніку чи розгубленість. Аби цьому запобігти, батькам варто скористатися порадами МОЗ. Їх підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», передає Proslav.

Як підготувати дитину до повітряних тривог під час навчання: корисні поради та вправи
Як підготувати дитину до повітряних тривог під час навчання: корисні поради та вправи

Як підготувати школярів до повітряних тривог під час навчання

1. Дізнайтеся все про укриття та правила безпеки у вашій школі. Після цього обговоріть із дитиною алгоритм її дій у разі тривоги. Поясніть, що вчителі знають, як діяти в таких ситуаціях і обов’язково подбають про всіх школярів. Тому дітям треба чітко слухатися їхніх інструкцій.

2. Варто пояснити дитині, що під час тривоги вона не може піти додому, і виходити з укриття небезпечно для життя та здоров’я.

3. Покажіть дитині всі укриття, заглиблені приміщення та споруди на маршруті між школою і домом, якими вона може скористатись. Якщо ж поблизу нічого такого немає, то треба сховатися у будь-яких відкритих для громадськості будівлях за правилом «двох стін». 

4. Надайте адміністрації школи свої контакти і контакти тих, хто може забирати дитину зі школи. Якщо вона має особливі потреби, і ви хвилюєтеся про її фізичний чи психічний стан, обов’язково обговоріть усе це з директором та вчителями.

5. Подбайте, щоб дитина також знала ваші контакти, свою групу крові, свої хронічні хвороби тощо. Для учня початкової школи можна зробити нашивку з цими даними на наплічнику або вкласти записки до щоденника, телефона, кишені.

6. Приєднайтеся до розсилки / чату школи чи класу, щоб бути в курсі всіх подій.

Як заспокоїти дитину під час повітряної тривоги

Якщо повітряні тривоги викликають у дитини відчуття страху та паніки, навчіть її простих вправ, які допоможуть стабілізуватися.

Дихання животом

Крок 1. Покласти руку на живіт.

Крок 2. Зробити кілька усвідомлених вдихів та видихів. Наприклад, 5 секунд вдих, 5 секунд видих. Стежити, щоб вдих був через ніс, а видих – через рот.

Крок 3. Поясніть дитині, що коли вона вдихає, то м’яко надуває свій живіт, наче повітряну кульку, а коли видихає, повітря ніби повільно виходить із кульки.

Таке дихання заспокоює та допомагає кисню швидше наситити кров.

Вправа «Метелик»

Покласти ліву руку на праве плече, а праву – на ліве. І по черзі похлопувати долонями по плечах: «тік» по одному, «так» – по іншому. Вправу треба робити повільно, монотонно. Це заспокоює тіло, вимикається тривога та паніка.

Інші вправи та техніки, щоб заспокоїти дитину під час тривог

«Можна написати ці вправи на листочку і покласти у наплічник безпеки, який дитина бере із собою до сховища. І головне – поясніть дитині, що страх і паніка – це дуже неприємно, але не смертельно, і разом ви з усім упораєтесь», – радять у МОЗ.

Як українські зірки підтримують дітей під час повітряних тривог – читайте в публікації Proslav.

Exit mobile version