Як українці відзначатимуть релігійні свята після переходу українських церков на новоюліанський календар: усі деталі та нові дати

З 2023 року українські церкви анонсували свій перехід на новий календар свят – ще 24 грудня 2022 року глава УГКЦ Святослав і митрополит ПЦУ Епіфаній провели зустріч на території Михайлівського Золотоверхого монастиря, де обговорили реформу церковного календаря. Відтак, у разі змін, майже всі звичні для українців церковні свята наставатимуть майже на два тижні раніше за новим стилем.

ProSlav вирішив познайомити своїх читачів з новими датами та акцентувати увагу прибічників «старих» дат на тому, що самі дати свят є незмінними і такими ж за старим стилем, котрий відстає на тринадцять днів від нового.

У 2022 році православна церква України (ПЦУ) дозволила українцям за бажанням святкувати Різдво Христове 25 грудня. Тобто за новоюліанським календарем, а не 25 грудня за юліанським (7 січня), як це притаманно для більшості українських православних. Проте якщо в Україні будуть офіційно святкувати Різдво Христове 25 грудня, змістяться й дати деяких інших церковних свят, щоб припадають на зимовий період.

Відтак за новим календарем зимові свята відзначатимемо у такі дати:

Слід додати,що датидеяких інших релігійних свят також зміняться, якщо українці почнуть святкувати Різдво 25 грудня:

Навіщо це якщо й по старому було «норм»? Спокійно! Фактично усі дати свят не є новими – вони такі ж, як і пропонується за григоріанським календарем, тобто у церковному юліанському календарі Покрова завжди була 1 жовтня, а у разі переходу православних України на новоюліанський календар обчислення дати Великодня буде відбуватися, як і раніше. Тому римо-католики і православні святкуватимуть Великдень у різні дні. Ще раз у разі переходу православних України на новоюліанський календар обчислення дати Великодня буде відбуватися, як і раніше

Exit mobile version