Як війна вплинула на енергетику України: в Укренерго розповіли про втрати встановлених потужностей

Станом на травень 2023 року, через масовані атаки рф Україна втратила 27 гігават встановлених потужностей енергогенерації.

Про це повідомляє пресслужба НЕК «Укренерго».

Як війна вплинула на енергетику України: в Укренерго розповіли про втрати встановлених потужностей

«Під час війни ми не можемо публікувати дані, які вказують на доступну робочу потужність електростанцій в енергосистемі. Однак ми можемо показати, як через російську агресію генерація втрачала встановлену потужність. Це показник того, скільки електроенергії максимально можуть виробити електростанції (за технічними документами), якщо в один момент увімкнути їх усі разом», – пояснюють в Укренерго.

В енергокомпанії зазначають що, наприклад, 1 енергоблок АЕС максимально може виробити 1 ГВт.

Так, у травні 2021 року на тимчасово окупованій території перебувало 4 ГВт встановлених потужностей, зокрема, крупні Зуївська та Старобешівська ТЕС. Вони були окуповані ще у 2014 році.

За рік в травні 2022-го через повномасштабне вторгнення росії в окупації було вже 21 ГВт. Зокрема, й Запорізька АЕС, яка забезпечувала близько п’ятої частини виробництва електроенергії.

«Таким чином, в травні 2023 року після сезону масованих атак на українську енергосистему втрати встановленої потужності зросли до 27 ГВт», – зауважують в компанії.

Як війна вплинула на енергетику України: в Укренерго розповіли про втрати встановлених потужностей

Наголошується, що енергетики відновлюють генерацію, де це можливо, готуючись до опалювального сезону. Ремонтувати можна лише відключені енергоблоки – а через наслідки повномасштабного вторгнення можливості їх компенсувати дуже обмежені. Цьогоріч ремонти на теплових електростанціях можуть тривати довше, оскільки вони зазнали суттєвих пошкоджень. Тож виробництво електроенергії тимчасово зменшується.

Енергетики також потребують допомоги від споживачів – особливо у вечірні години. Щоб забезпечити баланс в енергосистемі, варто перенести використання потужних приладів з 19-22 години на ніч чи день.

Укренерго обіцяє використовувати всі можливі резерви для того, щоб забезпечити енергоживлення в країні. Адже прогнозувати, попереджати та запобігати – невід’ємна частина роботи оператора енергосистеми будь-якої країни.

«Попередження про дефіцит потужності не означає неминучих відключень споживачів. Подібно до синоптиків, які попереджають про зміни погоди, ми маємо повідомляти про можливі зміни в енергосистемі. Але якщо синоптики прогнозують буревій, то це не означає, що він зачепить усю країну, хоча попередити людей про нього необхідно, щоб вони могли підготуватися. Так само робить Укренерго», – резюмують в компанії.

Нагадаємо, 27 травня, вдень, у Київській області очікується гроза.

Exit mobile version