Як впоратися з радикулітом: корисні поради

Як впоратися з радикулітом: корисні поради

Радикуліт (радикулопатія) — стан, під час якого корінці спинномозкових нервів стискаються ззовні. Основний симптом компресії корінця нерва — це біль, що поширюється від хребта до ділянки, яка іннервується ураженим нервом. Інтенсивність болю можливо зменшити завдяки використанню таблетованих протизапальних препаратів або шляхом проведення блокад з глюкокортикоїдами. Придбати їх можна в аптеках АНЦ https://anc.ua/product/deksametazon за доступною ціною.

Причини болю в спині

Подразнення корінців у більшості випадків спричинене їх здавленням. Це виникає внаслідок дегенеративних змін хребців та міжхребцевих дисків.Водночас формуються кили, що безпосередньо тиснуть на корінець, що призводять до звуження спинномозкового каналу (стенозу), а також викликає стиснення. В основному, кили дисків виникають в поперековому відділі хребта. Це спричиняє подразнення нервів цього відділу. Найбільший нерв, що бере початок від корінців попереково-крижового відділу — сідничний. Відповідно біль іррадіює у цей нерв, таке явище називається ішіас. Рідше компресія спричиняється пухлинами (невриноми, менінгіоми). На відміну від кил, вони формуються частіше в грудному та шийному відділах хребта. Характерно, що симптоми розвиваються повільно та можуть поширюватись на декілька корінців.

Діагностика хвороби

Якщо з’явився біль у спині, варто звернутися до вертебролога чи невролога. Лише спеціаліст може правильно розрізнити походження болю. Часто болісні відчуття обумовлені напругою мʼязів. У такому випадку дієвими будуть масаж та лікувальна гімнастика. Існують додаткові симптоми:

  1. оніміння;
  2. ї«бігання мурашок» у кінцівці;
  3. обмеження рухів;
  4. зменшення сили та тонусу мʼязів.

Тоді виникає необхідність у проведенні додаткових методів дослідження (МРТ), що допоможе візуалізувати причину радикулопатії. МРТ є основним методом візуалізації. Залежно від рівня виявлених симптомів проводиться МРТ всіх відділів хребта або тільки поперекового відділу.

Лікування болю в спині

Для зменшення больового синдрому та запалення спершу застосовують консервативне лікування. Воно полягає в застосуванні:

  1. нестероїдних протизапальних препаратів (Диклофенак, Мелоксикам);
  2. міорелаксантів (Сирдалуд, Міопридин);
  3. препаратів для покращення гемодинаміки (Пентоксифілін).

Придбати ліки для лікування можна онлайн за посиланням (https://anc.ua). Додатковий позитивний ефект мають масаж, акупунктура, лікувальна гімнастика та рефлексотерапія. При неефективності консервативного лікування (6 місяців без позитивної динаміки), можна проводити блокади з використанням дексаметазону та анестетиків. Для проведення оперативного лікування (видалення кили чи пухлини) необхідні показання, що оцінюються індивідуально.

Exit mobile version