Як виготовляють окуляри для зору?

Дізнайтесь, чому ваш зір залежить від майстерності оптика

Часто трапляється, що людина отримує правильний рецепт на виготовлення окулярів, але бачить у них значно гірше, ніж у фороптері чи тестовій оправі. Якість зору залежить не тільки від діагностики та підбору корекції. Важливо обрати якісну оправу та очкові лінзи, а головне — знайти майстра, який правильно їх поєднає. 

Офтальмолог мережі оптик https://kyivlinza.ua/ радить обирати комплектуючі та виготовляти окуляри в одному місці. Так менеджер допоможе обрати ефективні очкові лінзи з урахуванням рецепта, а майстер-оптик зробить розмітку, щоб оптичний центр знаходився навпроти зіниці. Якщо ви замовляєте оправу в інтернет-магазині, беріть її з собою, коли підете купувати лінзи. 

Головні етапи виготовлення окулярів

Виготовлення оптичних приладів розпочинається з вибору оправи, яка має правильно розміщуватись на обличчі, доторкаючись лише у трьох точках: перенісся та два вуха. Після цього обирається лінза по рецепту офтальмолога. Далі відбувається розмітка. Пацієнт надягає оправу, оптик перевіряє правильність посадки та відмічає оптичну зону. На лінзах сферичного дизайну оптичний центр розміщується точно навпроти центру зіниці. Якщо скельця асферичні — оптичний центр трохи зміщується донизу. Після розмітки полімерні круги вирізають за формою обрамлення та вставляють в спеціальні пази.

Як майстер-оптик може зіпсувати окуляри?

Коли ви забираєте окуляри з майстерні, перевіряйте чи надійно вставлені скельця. Якщо майстер помилився з розміром, вони будуть випадати із рамки, або перетискатись у ній. Більшість майстрів намагаються вирізати лінзи із невеликим запасом, щоб вони краще тримались в обрамлені. Якщо полімерний матеріал сильно затиснути у рамку, в його тілі виникають зони напруги. 

Внутрішня напруга матеріалу заважає правильному проходженню оптичного променя на відповідну зону сітківки. Так виникає дисфокус, людина не може звикнути до нових засобів корекції, їй складно сфокусувати зір і взагалі орієнтуватися у просторі. Часто така оптика викликає швидку втомлюваність очей та постійні головні болі. У деяких випадках пацієнти добре бачать у нових окулярах, але відчувають ніби щось не так.

Щоб уникнути негативних наслідків, скельця варто перевіряти на тензометрі. Цей пристрій вимірює внутрішню напругу матеріалів. Одразу зазначимо, що тензометр є далеко не у всіх майстернях, де виготовляють оптику. Тому при виборі майстра запитуйте у різних салонах як вони перевіряють якість готових виробів. Важливо, щоб оптичні прилади перевіряли за такими параметрами: відповідність діоптрій та розмітки, внутрішня напруга полімеру та надійність монтажу. 

Сподіваємось, ці знання допоможуть вам знайти досвідченого майстра-оптика, який виготовить ефективні та безпечні окуляри, які даруватимуть вам гострий зір без дискомфорту. 

Exit mobile version