Які будуть комунальні тарифи з 1 травня

Чи зміняться комунальні тарифи з 1 травня розповідає Proslav.

Наслідки з якими стикнулись українці після повномасштабного вторгнення вплинули на дохід громадян. Однак, разом з тим ніхто не відміняв обов’язок вчасно оплачувати комунальні платежі.

Які будуть комунальні тарифи з 1 травня

Нагадаємо, влітку 2022 року Уряд запровадив мораторій на підвищення тарифів, однак наразі маємо іншу ситуацію.

Які тарифи на електроенергію

Осінні удари окупаційної армії по українській енергетичній інфраструктурі призвели до серйозних пошкоджень. І хоча сьогодні громадяни вже не відчувають гострого дефіциту електроенергії, електромережі потребують відновлення.

Тому, вже весною 2023 року почали говорити про підвищення тарифів на електропостачання. Уряд планував це збільшення вже з 1 травня, однак Кабінет Міністрів 25 квітня прийняв рішення продовжити дію фіксованого тарифу ще на місяць.

Відтак, у травні українські споживачі електроенергії платитимуть:

Який тариф на водопостачання та водовідведення

Тарифи на водопостачання та водовідведення залишаться без змін. Варто нагадати, що в Україні немає уніфікованого тарифу й у кожній громаді та місті він може відрізнятись.

Тариф на газопостачання

Варто зазначити, що 30 квітня закінчується дія довгострокових контрактів на постачання газу побутовим користувачам. Переважна більшість громадян отримує «блакитне паливо» від АТ «Нафтогаз Україна». Тариф – трохи менше 8 грн за кубічний метр.

З 1 травня вартість газу залишиться незмінною, оскільки, як ми писали раніше, в Україні діє мораторій на підвищення окремих комунальних тарифів. Зокрема, це стосується газопостачання. Нагадаємо, Президент України підписав відповідний Закон ще влітку 2022 року й поки не йде мова про його скасування.

Proslav вже писав, що в Україні можуть зрости ціни на світло. У НКРЕКП назвали варіанти нових тарифів. Детальніше – у нашому матеріалі.

Exit mobile version